BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hack: A kormány nem kapott felhatalmazást alkotmányozásra

Alkotmány – a kétharmad árnyékában címmel rendezett előadást a Jövőképp – Fiatalok Magyarországért Egyesület az ELTE-n. A rendezvényen felszólalt többek között Hack Péter és Halmai Gábor.

Halmai Gábor alkotmányjogász szerint a jelenlegi alkotmány legitimációját az eddig lezajlott hat választás, a népszavazások és a bírói gyakorlat is legitimálja, ugyanakkor elismeri, hogy felmerülnek legitimitási, technikai, szerkezeti problémák is.

Kifejtette, hogy a parlamentet az alkotmány korlátozza, aminek az Alkotmánybíróság a megtestesítője és gyakorlója, így ennek a legfontosabb jogkörét, a törvények felülvizsgálatának jogát nem szabad elvenni. Az alkotmányjogász szerint az AB hatáskörének szűkítése helyett a konkrét ügyekben inkább ki kellene terjeszteni azt, utalva ezzel az alkotmányjogi panasz lehetőségére. Halmai hozzátette: csak ha a liberális demokrácia értékein akarunk változtatni, akkor van szükségünk új alkotmányra.

Hack Péter szerint a kormánynak akkor lenne legitim felhatalmazása egy új alkotmány létrehozására, ha az szerepelt volna a választások előtti kormányprogramban, hiszen így az emberek tudták volna, mire szavaznak, ebben az esetben azonban könnyen lehet, hogy ma nem lenne kétharmados felhatalmazása a kormánynak.

Hozzátette, hogy az elmúlt hónapok alkotmánymódosításai az Alkotmány tekintélyét és állandóságát csorbítják. A visszamenőleges hatály alkalmazását elfogadhatatlannak tartja, pl. a magánnyugdíj-pénztárak esetében, hiszen a jövőre nézve nem tudnak tervezni az állampolgárok, és egy esetleges hatalomra kerülő rossz szándékú vezetőkkel szemben sincsenek biztonságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.