BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dacolnak a fegyverekkel a tüntetők

Evakuálják a külföldieket Egyiptomból – A magyarok még utaznak – Zuhannak a közel-keleti részvények

A budapesti Külügyminisztérium tegnap délután tudatta: utazásra nem javasolt úticélnak tekinti Kairót, Alexandriát, Luxort és Szuezt. Ekkorra már számos ország Egyiptomban rekedt turistáit nagyrészt evakuálták. Mintegy 1200 magyar van jelenleg az országban, ahova még zajlanak a kiutazások – mondta lapunknak tegnap délután az egyik utazási iroda képviselője. A magyar utasok sem mondták még le az utakat.

Kora esti jelentések szerint harci repülőgépek járőröztek a légtérben, miközben Hoszni Mubarak elnök a hadsereg vezetőivel tárgyalt. Mohamed el-Baradei Nobel-díjas ellenzéki vezető – aki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget irányította – Kairó központi terén a tüntetők előtt közölte: Mubaraknak napokon belül távoznia kell. Szakértők szerint ő is megpróbál egyezkedni a hadsereggel A fegyveres erőktöbb helyen már nem szállnak szembe a tüntetőkkel. Mubarak a hét végén feloszlatta a kormányt s feleskette az új kabinetet. A kijárási tilalmat nem tartják be.

Száz fölé emelkedett az utcai összecsapások halálos áldozatainak száma, több ezer a sebesült, s tízmilliárd dollárt meghaladó értékűek a károk. Százakat letartóztattak. A tüntetések egyre több városra terjednek át. A több tízezres felvonulások sok helyen gyújtogatásba, összecsapásokba torkolltak először a rendőrökkel, majd miután azok eltűntek az utcákról, a katonákkal. Az üzleti élet gyakorlatilag befagyott: nem nyitott ki tegnap az árutőzsde sem, s a vezető üzletemberek menekülnek el az országból.
Mindez persze hat a piacokra is. A közel-keleti részvények árfolyama esett, május óta nem látott mértékben. A dubai tőzsdeindex 4,3 százalékos mínuszt szenvedett el tegnap. Szakértők szerint szinte válogatás nélkül adják el a közel-keleti részvényeket. Az izraeli TA-25 index 3,3 százalékot süllyedt, a Kuwait SE 1,8, az ománi 3 százalékkal esett vissza. A kőolaj hordónkénti ára felugrott 100 dollárra, az arany ára pedig nyolchetes növekedést – 2 százalékosat – produkált a hét végén.
Mind az Európai Unió, mind pedig az Egyesült Államok a helyzet mielőbbi rendezésére hívott fel, s tulajdonképpen támogatásukról biztosították a tüntetőket. Ugyanakkor a segélyek folyósítását nem állították még le.

Láncreakció

Az egyiptomi tüntetéseket megelőzően január elején Algériában, majd pár nappal később Tunéziában voltak tömegmegmozdulások. Ám míg az előbbiek csak egy áremelés elleni tiltakozás miatt szerveződtek (s annak visszavonása után el is ültek), Tunéziában elkergették a korrupcióval gyanúsított kormányfőt, s zömmel fiatalokból álló tüntetők demokratizálódást követeltek-követelnek.
Egyiptomban is ez a fő követelés, s Mubarak távozása. Itt is – miként Tunéziában – az interneten keresztül szervezték a megmozdulásokat. Az elmúlt napokban Jemenben szintén hasonló folyamatok indultak. Még Kína is tart a „ragálytól. Peking óvintézkedésként letiltotta a blogkeresőben az Egyiptom szót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.