BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kadhafi: Véres háború kezdődik, ha a Nyugat közbelép

Moammer Kadhafi mai beszédében azt állította, hogy az országában folyó harcokkal kapcsolatos hírek tévesek és túlzóak. Szerinte Líbiában a nép uralkodik, ezért nem is mondhat le semmilyen pozícióról.

A líbiai diktátor ma ismét televíziós nyilatkozatot tett hívei körében, miután a hozzá hű csapatok 60 teherautóval és vadászrepülőkkel támadást indítottak a keleti országrészben található városok ellen. Kadhafi azt állította, hogy a felkeléssel kapcsolatos hírek túlzóak, mivel pusztán kisebb alvilági csoportok támadásairól van szó és mindössze százötvenen vesztették életüket az összecsapások során.

A diktátor minderről azután beszélt, hogy véres összecsapásra került sor a hozzá hű erők és a keleti régiók városait irányításuk alatt tartó forradalmárok között. A The Washington Post jelentése szerint Brega város lakói kézifegyverekkel, bozótvágókkal próbálták visszaverni a gránátvetőkkel felszerelt katonákat, az ütközetben tizennégyen vesztették életüket.

„Ha a NATO és az Egyesült Államok Líbia területére lép, több ezer líbiai fog meghalni” – fenyegetőzött Kadhafi, véres háborút helyezve kilátásba a nyugattal. Eközben az Egyesült Államok két hadihajót küldött a Földközi-tengerről Líbia partjaihoz, az amerikai haderő bevetésre készen vár a területen, egyesek pedig demilitarizált övezet létrehozását szeretnék elérni Líbiában.

A washingtoni lap szerint az ellenzék soraiban egyre többen úgy látják, hogy a líbiaiak ereje nem lesz elég Kadhafi lemondatásához, ezért elképzelhető, hogy hivatalosan is nemzetközi beavatkozást; fegyver utánpótlást és légitámadást kérnek. Washington egyelőre elzárkózott a közbelépés lehetőségétől, a nemzetközi közösség eddig csak szankciókkal próbálta presszionálni Kadhafit, kevés sikerrel. Az ENSZ jelenleg sátortáborok felállítását tervezi az országhatáron, miután a jelentések szerint naponta mintegy 15 ezren menekülnek el a háború sújtotta államból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.