BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a kampányszezon

Barack Obama egy rövid videoüzenetben bejelentette: indul a 2012-es újraválasztásért. Az Egyesült Államok elnökének első nyilvános kampányszereplése várhatóan április 14-én lesz, Chicagóban.

Obama a 2008-as kampányához 750 millió dollár támogatást gyűjtött össze, s a választók meglepően jó mobilizációjához hozzátartozott az is, hogy a korábbiaknál jóval többen támogatták őt akár csak néhány dollárral. Hasonlók a tervek 2012-re is, ám még ambiciózusabbak: a kampány-előkészületek alatt 500 milliót, a későbbiekben pedig még egyszer ugyanennyit kalapozna össze az elnök. Az egymilliárd dolláros álomhatár elérését az teszi még nehezebbé, hogy egy friss törvény szerint egy személy 2500 dollárnál többet nem adhat.

Az Obama honlapjára feltett videoüzeneten már látható a kampány logója, ebből pedig kiderül, hogy az újraválasztás esetén nem lenne változás az alelnöki székben, ismét Joe Biden helyettesítené Obamát. Biden még a főnökénél is korábban kezdi a gyűjtést, hétfőn már a New Hampshire-i demokraták közt kért támogatást.

Az, hogy egy hivatalban lévő elnök ilyen hamar indítsa meg az újraválasztási kampányát, szokatlan az Egyesült Államokban. Obamát segítheti az is, hogy bár a Republikánus Párt az utóbbi másfél évben jelentős győzelmeket aratott, náluk még komoly belharcok várhatók az elnökjelöltségért. A jobboldalról még senki nem jelezte hivatalosan, hogy indulna, de az elmúlt hetekben már sokan járták az országot, elsősorban a korai előválasztást tartó államokat, hogy felmérjék az erejüket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.