BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recseg-ropog a Schengen-zóna

A franciák és az olaszok után a dánok is fellázadtak Schengen ellen: az észak-európai ország a menekültektől és a kelet-európai bűnözőktől tartva ismét bevezeti a határellenőrzést. Az EU elkerülné a tűz tovaterjedését, és vizsgálatot indított az ügyben.

Továbbra is meg kell őrizni a személyek szabad mozgásának lehetőségét a schengeni övezeten belül az Európai Bizottság (EB) és a tagállamok szerint – mondta el Pintér Sándor belügyminiszter az uniós belügyminiszterek tegnapi rendkívüli egyeztetése után Brüsszelben. Az ülést elnöklő magyar politikus szerint Schengen külső határait meg kell erősíteni, a térségen belüli mozgást pedig csak „az eddig bevett rendszerek” alapján lehet korlátozni. „Nem szabad, hogy láncreakció induljon el ezen a téren” – figyelmeztetett Pintér.

A belügyminiszter ezzel arra utalt, hogy a közelmúltban Franciaország és Olaszország a schengeni egyezmény „ideiglenes megváltoztatását” kérte az EB-től az afrikai menekülthullám miatt, Dánia pedig még ennél is tovább ment. Míg ugyanis a két dél-európai állam – egy tunéziai menekülteket szállító vonatnak a francia–olasz határon történő megállítását leszámítva – eddig csak célozgatott a belső határellenőrzés újbóli bevezetésére, addig az északi állam már meg is kezdte az előkészületeket erre. A dán kormány bejelentése szerint az ország „a lehető leghamarabb” – várhatóan két-három héten belül – állandó ellenőrzést indít el a Németországgal és Svédországgal közös határszakaszokon mind szárazföldön, mind a tengeri és légi kikötőkben.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.