BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínos botrányokkal tarkított a múltja, mégis vezető marad

Ismét Joseph Blattert választották a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökévé, miután a szervezet tisztújító kongresszusán 186 szavazatot kapott a lehetséges 203-ból. A döntés várható volt, ugyanis egyedüli jelöltként indult neki negyedik elnöki ciklusának, azonban az előzmények kínos botrányoktól voltak hangosak.

A régi-új elnöknek a múlt hétig még kihívója is akadt a katari és az ázsiai szövetség irányítója, Mohamed bin Hammam személyében, ám az ő működését a FIFA etikai bizottsága felfüggesztette. A vád szerint Hammam 40 ezer dollárt fizetett egy szavazatért a CONCACAF-zóna (Észak- és Közép-Amerika, karibi térség) képviselőinek még május elején, hogy őt támogassák az elnökválasztáson. Az esettel kapcsolatban a Jack Warnert, a FIFA alelnökét és egyben a CONCACAF-zóna vezetőjét is felfüggesztették. Hétfőn kiderült az is, hogy Warner magánlevelet kapott Jérome Valcke FIFA-főtitkártól, amelyben félreérthetetlenül célzott arra, hogy Katar nem véletlenül nyerhette el a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Gyakorlatilag vesztegetéssel vádolta a helyi labdarúgó-szervezetet.

A felfüggesztett elnök azóta Blattert is gyanúba keverte: azt állította, hogy a FIFA elnöke számítógépeket, projektorokat és egymillió dollárt adott a CONCACAF-zóna elnökségének anélkül, hogy a FIFA pénzügyi bizottsága engedélyezte volna. A vasárnapi meghallgatáson Blattert tisztázták a felmerült vádak alól. Az ellenlábas eltávolítása után megnyílt az út Blatter számára a megválasztás előtt, igaz, az angol szövetség még tett egy kísérletet a halasztásra, mondván: tekintettel a körülményekre, tegyék későbbre az elnökválasztást.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.