BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymillió lakost veszített Lengyelország az EU-csatlakozás óta

Lengyelország egymillió lakost vesztett a 2004. évi uniós csatlakozás óta: ők azok, akik külföldre távoztak és nem is áll szándékukban hazatérni.

Hiába a válság, a külföldön élő lengyelek nem szándékoznak hazatérni, mivel az ellátórendszerek még így is jobbak nyugaton, mint Lengyelországban. Sokan letelepednének, családot alapítanának, a hivatalos statisztikák szerint 1,9 millió külföldön dolgozó lengyelből a válság kitörése óta mindössze 340 ezren tértek vissza az anyaországba.

A hivatalos statisztikák azonban valószínűleg alábecsülik az expatrióta lengyel népességet és sokkal valószínűbb, hogy inkább 2,4 millióan választottak új hazát maguknak - mondta Krystyna Iglicka, a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának (CSM) munkatársa. Ezek legalább fele nem is szándékozik hazatérni, különösen, mert 75 százalékuk már több, mint egy éve külföldön él.

Az ENSZ álláspontja szerint az ilyen tartósan külföldön élő személyeket a tartózkodási ország népességéhez kell számítani. Ily módon Lengyelország lakossága nem a hivatalosan megadott 38,2 millió, hanem csak 36,8 millió vagy még ennél is kevesebb.

Az elvándoroltak jó része fiatal, 20-34 éves, ami komoly problémát jelent a lengyel társadalom számára, mivel egyre kevesebb dolgozónak kell egyre több idős nyugdíjast eltartania. Ugyanakkor pozitív hozadéka is van az emigrációnak: az elvándorlás az elmúlt években tehermentesítette a lengyel munkaerőpiacot. Ennek köszönhetően nem öltött gigantikus méreteket a munkanélküliség, amely 3,5 millió helyett jelenleg 1,9 millió embert érint. Az emigránsok ráadásul nagy mennyiségű készpénzt utaltak haza - 2004 óta 110 milliárd zlotyt  -, ami kedvező hatással járt a lengyel gazdaság fejlődésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.