BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét nő a feszültség a Közel-Keleten - Harapófogóban az USA

A pakisztáni vezetés közölte: az afganisztáni békét fenyegeti a NATO katonai akciója, amelyben huszonnégy pakisztáni katona vesztette életét.

Szombaton a NATO erői két pakisztáni támaszpontot támadtak meg, a csapás során huszonnégy pakisztáni katona életét vesztette, további tizenhárman megsérültek. A NATO tragikus tévedésnek nevezte az esetet, de a pakisztáni haderő vezetője közölte: az incidens komoly következményekkel járhat az amerikai-pakisztáni együttműködésre nézve. Athar Abbas cáfolta a jelentéseket, miszerint az akció válasz volt egy általuk kezdeményezett katonai csapásra. A Reutersnek adott nyilatkozata szerint a hadsered minden lehetséges csatornán figyelmeztette a NATO-t a tévedésre, a támadás mégis két órán át tartott.

Iszlámábád tudatában van annak, hogy ütőkártya van a kezében és már ki is játszotta aduját azzal, hogy közölte, a támadás elleni tiltakozásul beszünteti az Afganisztánban állomásozó csapatok üzemanyaggal való ellátását. Washington számára komoly gondot jelenthet, ha eddigi szövetségese tartósan akadályozza a benzinszállításokat, akadályozva a 2014-ig az országban tartózkodó csapatokat. A NATO afganisztáni utánpótlás kétharmadát Pakisztánon keresztül szállítja.

Ráadásul Pakisztán Kínát is maga mellett tudhatja; a kommunista ország már kifejezte felháborodását az ügyben és hangsúlyozta, hogy Pakisztán függetlenségét tiszteletben kell tartani. Peking és Iszlámábád szövetsége állításuk szerint minden körülmények között kitart, nem csoda, hiszen India közös ellenségük és mindkét országnak érdeke, hogy csökkentse az amerikai erőfölényt a térségben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.