BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Buszméretű aszteroida zúg el mellettünk

Fél öt körül a Földhöz viszonylag közel suhan el a 2012 BX34 jelű aszteroida, amely a szakértők szerint nem jelent veszélyt.

A mindössze 11 méter széles, nagyjából egy városi autóbusz méretének megfelelő aszteroida a becslések szerint 16 óra 30 perc körül érkezik. Csillagászati szempontból az 59 ezer kilométeres távolság, amelyre az égitest megközelíti a Földet, igen kicsinek számít, hiszen például a Hold a bolygónktól 386 ezer kilométerre található.

Az aszteroida a NASA szakértői szerint egyáltalán nem jelent veszélyt a Földre nézve, sőt, legfeljebb a lelkes és szerencsés amatőr csillagászok láthatják majd, hiszen csak körülbelül annyira tűnik majd fényesnek, mint ide a Plútó. A Space.com emlékeztet arra, hogy a szakértők szerint legalább 140 méteres étmérő kell ahhoz, hogy egy a Földbe csapódó aszteroida jelentős károkat okozzon. A NASA tavaly szeptemberben közölte, hogy a Földet a közeljövőben megközelítő testek 90 százalékát katalogizálta. Rusty Schweickart volt űrhajós szerint minden 200-300 évben csapódik a Földbe egy akkora aszteroida, amely jelentős gazdasági/emberi károkat okoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.