BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az államfőt is elküldené a román parlamenti többség

Határozati javaslattal függesztené fel posztjából a román államfőt a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL); az erről szóló előterjesztést szerdán nyújtották be a parlamenti házbizottsághoz.

Az USL-t alkotó szociáldemokrata és liberális frakció azt kérte a házbizottságtól, hogy hívja össze július 5-6-ra a parlament rendkívüli ülésszakát, amelyen a törvényhozás megvitatja a Traian Basescuval összefüggő indítványt.

Valeriu Zgonea, a képviselőház kedden megválasztott új kormánypárti elnöke bejelentette, hogy a házbizottság szerda délután dönt az USL kéréséről.

A román államfő felfüggesztéséről - a képviselők és szenátorok többségének szavazatával - határozattal dönthet a kétkamarás parlament együttes ülése. Előtte azonban az államfőnek is alkalmat kell biztosítania a törvényhozásnak arra, hogy az ellene felhozott vádakra válaszoljon. Az államfőt az alkotmány megsértéséért lehet felfüggeszteni: az erről szóló határozati javaslat tartalmát - az elnökkel szemben megfogalmazott vádakat - az alkotmánybíróságnak is véleményeznie kell.

Az USL felfüggesztési indítványa szerint Traian Basescu államfő kisajátította a miniszterelnök alkotmányos feladatkörét a Boc-kormány idején, több ízben megsértette az állampolgárok alapvető jogait, állandó társadalmi feszültséget provokált, romaellenes kijelentéseket tett, kihirdette a parlamentben szabálytalanul megszavazott nyugdíjtörvényt, megpróbálta megfélemlíteni a sajtót, megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, az igazságszolgáltatás függetlenségét, látogatásaival nyomást gyakorolt az alkotmánybíróságra, elfogult volt a Demokrata Liberális Párt javára, és megsértette a képviseleti demokrácia alapelvét, amikor azt mondta, hogy nem ad kormányalakítási megbízást az USL-nek.

A felfüggesztésről szóló határozati javaslatot a parlament együttes ülésén olvassák fel az előterjesztők: erre az ülésre várhatóan csütörtökön kerül sor. A felfüggesztési határozatot már nem lehet megtámadni az alkotmánybíróságon, miután szerdán a kormány sürgősségi rendeletet hozott arról, hogy a parlament határozatainak alkotmányosságát nem vizsgálhatja a testület.

Amennyiben egy második - az USL által péntekre tervezett - együttes ülésen valóban felfüggesztik az államfőt, feladatkörét ideiglenesen a szenátus elnöke, a kedden megválasztott Crin Antonescu liberális pártelnök, az USL társelnöke veszi át. Az államfő leváltásáról a kormánynak egy hónapon belül népszavazást kell kiírni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.