BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán: Percekkel a támadás után lecsapunk Izraelre

Az iráni hadsereg légierejének parancsnoka kijelentette, hogy egy esetleges amerikai katonai támadást követően perceken belül megsemmisítik az ország közel-keleti bázisait és Izraelt is megtámadják.

"Ezek a bázisok egytől egyig a rakétáink hatósugarában vannak és az elfoglalt területeket is gyorsan megtámadhatjuk" – fogalmazott az iráni hírügynökségnek Amir Ali Haji Zadeh az iráni forradalmi gárda légierejének parancsnoka az amerikai katonai támaszpontokra és Izraelre utalva. A katonai vezető a Reuters jelentése szerint leszögezte, hogy Teherán megtámadása esetén perceken belül vissza fognak vágni.

A tíz afganisztáni és kirgiz katonai bázison kívül az Egyesült Államok Katarban, Bahreinben, az Egyesült Arab Emirátusokban, Kuvaitban és Törökországban is rendelkezik támaszponttal, azt nem tudni, hogy az iráni hadsereg milyen adatokat vesz figyelembe, amikor az összes közel-keleti bázis megsemmisítéséről beszél.

Irán az uniós olajembargó vasárnapi bejelentése óta egyre erőteljesebb nyilatkozatokat tesz a Nyugattal szemben, rendszeresen reagálva arra, hogy az Egyesült Államok és Izrael is kilátásba helyezte a katonai támadást, amennyiben Teherán nem tesz engedményeket atomprogramja terén. Az iráni televízió tegnapi tudósítása szerint három különböző rakétatípust teszteltek a hétvégén, köztük az 1 300 kilométeres hatótávolságú Shahab 3-at, amellyel az iszlamista állam állítása szerint elérheti Izraelt. Az ország a közelmúltban ismét fenyegetett a Hormuzi-szoros lezárásával is.

A Goldman Sachs elemzése szerint a várakozásokkal ellentétben nem omlott össze az olaj iránti kereslet. Az amerikai bankház meglátása szerint az iráni olaj kiesése összemérhető lesz a líbiai helyzettel, a nyersolaj ára pedig három hónapon belül 115 dollárra emelkedhet. A feszültséget csak tovább növeli, hogy az Egyesült Államok csöndesen mozgósítani kezdett a Perzsa-öbölben. A katonai jelenlét megerősítésével Washington felkészül egy esetleges Iráni elleni csapásra, illetve a Hormuzi-szoros elzárására is. Katonai szakértők szerint az akció defenzív jellegét mutatja, hogy a flotta megkétszerezte a térségben az aknaszedő hajók számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.