BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Légvédelmi rakéták, katonai csapatok: erőd lehet Londonból

Összesen csaknem húszezer katona és öt-hétezer biztonsági ember védi majd Londont a július végén kezdődő olimpia idején, hat helyszínre pedig légvédelmi rakétákat telepítenek az esetleges terrortámadások kivédése érdekében.

Újabb csapatokat lehet kénytelen mozgósítani a brit védelmi minisztérium annak érdekében, hogy megfelelő mértékben legyen biztosítva London a július 27. és augusztus 12. között megrendezendő olimpiai játékok idején. A Financial Times úgy értesült, hogy a minisztérium plusz kétezer katonát rendelhet majd Londonba a múlt héten mozgósított 3500 katonán felül. Így – az eredetileg beígért 13 500 katonával és rendőrrel együtt –  összesen mintegy 19 ezer fős katonai-rendőri alakulat védheti a brit fővárost.

Az újabb erősítésre azért lehet szükség, mert az olimpia biztosításával megbízott G4S múlt héten bejelentette: nem lesz képes a szerződésben vállalt tízezer főt „hadrendbe állítani.” A legutolsó információk szerint a biztonsági cégnél egyelőre csupán 5500 ember áll készen a „bevetésre”, és ez a szám jó esetben is maximum 7 ezerre nőhet majd.

Sok mindent elmond az állapotokról, hogy – megfelelő számú biztonsági ember híján – a Daily Telegraph információ szerint részben háborúban edződött tengerészgyalogosok ellenőrzik majd a bejáratokat, illetve Afganisztánt megjárt veteránok fogják átkutatni a táskákat. A hadseregnél nem fogadták túl nagy örömmel az újabb felkéréseket, mondván, megalázó tapasztalt katonákat ilyen feladatokra bevetni.

A jelek szerint azonban nem csak a földön, hanem a levegőben is minden eshetőségre fel kívánnak készülni a rendezők: a Spiegel információi szerint összesen hat helyre telepítenek majd légvédelmi rakétákat – az egyik rakétaállomás egy 17 emeletes lakóház tetején fog helyet kapni. Utóbbi épület lakói emiatt bírósághoz fordultak, mondván, ezáltal potenciális terrorista célponttá váltak.

A bíróság azonban elutasította panaszukat azzal az indokkal, hogy a rakéták telepítése nem sérti a lakók jogait, és nincs ok arra, hogy megkérdőjelezzék a védelmi minisztérium terveit. Szerintük a minisztérium megfelelően tájékoztatta a lakókat és a nyilvánosságot a történésekről, a tárca pedig már előzetesen világossá tette, hogy a rakétavédelmi rendszer az olimpia biztosítási tervének az egyik alappillére.

Korábbi becslések szerint a játékok biztosítási költségei összességében meghaladhatják az egymilliárd fontot. Az már egyébként biztos, hogy az olimpia megrendezése jóval drágább lesz majd a hivatalosan hangoztatott 9,3 milliárd fontnál – egy tavaszi parlamenti jelentés szerint a végső számla kétmilliárd fonttal is több lehet ennél.      

A büdzsé növekedése nem utolsó sorban a biztonsági költségek elszabadulására vezethető vissza, ami részben az Egyesült Államok számlájára írható. Washington ugyanis korábban arra figyelmeztetett, hogy a London nem eléggé védett a terrortámadások ellen. A panasz meghallgatásra talált a szervezőknél, így a fővárost több katona fogja védeni, mint amennyi brit katona szolgálatot teljesít Afganisztánban.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke mindenesetre nem aggódik a katonai-rendőri jelenlét növekedése miatt: ”Ez nyugalmat hoz majd a biztonság területére” – mondta. Hozzátette: az intézkedések nem fogják lerontani a játékok hangulatát, a katonák például nem fognak géppisztollyal masírozni a helyszíneken. A Guardian nemrég végzett helyszíni szemléje alapján mindenesetre azt állította, hogy az olimpiai parkban már most feltűnően sok egyenruhás teljesít szolgálatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.