BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azt gyűlölik Merkelben, amit eddig szerettek?

Görögország után Olaszország is Merkelt ostorozza, az angolszász média is egyre agresszívabban nyilatkozik az ügyben.

Korszakunk történetét át kell írni, legalábbis, amikor az Il Giornale című Berlusconi-újságról van szó – írja a Die Presse. Az olasz lap vezércikke szerint Olaszország "már nem Európához tartozik, hanem a Negyedik Birodalomhoz".

A Die Presse szerint Görögország után a Merkel elleni gyűlölet Olaszországot is elérte. Miközben Mario Monti igyekszik megnyugtatni az euróövezetet az ország gazdasági helyzete kapcsán, az olasz közvélemény hajlik arra, hogy Németországot az EU abszolút vezetőjének állítsa be.

A lap emlékeztet arra: a német kancellárt sokan gyűlölik azokért a tulajdonságokért, amelyeket korábban becsültek benne: azért a nyugodt, érzelemtől mentes állhatatosságért, amellyel céljai elérésére törekszik, és amivel megköveteli az ígéretek teljesítését. A déli államokban elterjedt nézet, hogy a németek arra használják az eurózónát, hogy tovább növeljék export hatalmukat. A biztonság és alacsony kamatok révén a válság haszonélvezőjévé vált az állam, amelyik diktátumokkal biztosítja vezető szerepét – véli a válságsújtotta országok lakosságának egy része.

Az angolszászok ezzel szemben pragmatikusan közelítik meg a kérdést: a németeknek, mivel csatlakoztak a valutaunióhoz, most ki kell nyitniuk a pénztárcáikat és az adósságokat közös üggyé tenniük. Hiszen az Egyesült Államok is segít a saját szövetségi államainak. Így lett a dollár irányadó valuta, amelyet még magas adósságok sem tudnak megrendíteni. Csak így lehet az eurót megmenteni, különben a világgazdaság süllyedő hajóvá válik, ahogyan azt a The Economist szellemes címlapja is tükrözte a minap. Ugyanakkor a britek körében is növekszik a türelmetlenség, erre utal a baloldali New Statesman cikke, amely Merkelt Hitler után Európa legveszélyesebb kormányfőjének nevezte.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.