BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán Örményországban keres kiutat

Irán Örményországban igyekszik menedéket találni bankügyletei számára a nemzetközi közösség szankciói elől, melyek egyre komolyabban érintik a közel-keleti országot.

Irán Örményország felé terjesztené tovább bankügyleteit– a Reutershez eljutott hírszerzői jelentések szerint - miközben az ország nemkívánatos atomprogramja miatt pénzügyi téren is egyre komolyabb izolációval néz szembe. Irán egy közvetlen szomszédja révén próbál kibújni a bankszektorát érintő regulációk alól, az ENSZ szankcióinak teljesítését figyelő szakértői bizottság nemrég leadott jelentése szerint. A megkörnyékezett ország egyelőre nem teljesítette Teherán kéréseit. Az ügyet jól ismerő diplomaták szerint a jelentésben említett ország Örményországot korábban is erős pénzügyi szálak fűzték Iránhoz.

Egy Örményországot és Iránt összekötő olajvezeték építése jelenleg is zajlik és várhatóan 2014-re elkészül, ehhez a projekthez pedig nélkülözhetetlen a közvetlen banki kapcsolat. Olyan banki tranzakció, ami nem köthető az iráni nukleáris és rakéta programhoz, nem ütközik szankcióba. Azonban az olyan iráni bankokkal való üzletelés, amelyet az USA kapcsolatba hozott az atomprogrammal, feketelistára juttathatja a másik felet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa négy körben hozott szankciókat az ország ellen, melyekben két iráni bankot helyzetek feketelistára. Az USA és az Európai Unió ennél jóval szigorúbb, intézkedéseikkel több tucatnyi bankot és egyéb céget sújtanak, így elképesztően megnehezítve Irán számára, hogy euróval, vagy dollárral üzleteljen.

Két bank, amellyel kapcsolatban aggodalmak merültek fel a nyugati országok részéről, az örmény ACBA Credit Agricole Bank (melynek vezetői kategorikusan cáfolták az iráni szálakat), és az iráni Bank Mellat örmény ága. A Bank Mellat még mindig aktív Örményországban, de ez az aktivitás drasztikusan csökkent az EU és USA szankcióinak hatására – mondta Arakel Meliksetyan az Örmény Központi Bank hírszerzésének helyettes vezetője a Reutersnek. Ezen felül szinte semmilyen kapcsolata nincs más örmény bankokkal –tette hozzá Meliksetyan.

Az Iráni Központi Bank évek óta igyekszik rejtett infrastruktúrát kiépíteni és működtetni, olyan országok felé, mint az Egyesült Arab Emirátusok és Törökország. A nemzetközi nyomás miatt ezek az utak egyre járhatatlanabbak, így Irán új irányokban tapogatózik: a kisebb, nehezebben lekövethető valutákkal való kereskedés több biztonságot jelenthet, ezt képviselheti számára Örményország. Az új partnerek között szóba került Malajzia, India, Kína és a New York Times információi szerint, Irak is.

Jó példa a retorziókkal kapcsolatos szigorra, hogy a brit Standard Chartered banknak 350 millió dollár büntetést kellet fizetnie, mert Iránhoz köthetőtranzakciókat bonyolított le, melyeket elrejtett az Egyesült Államok hatóságai és a részvényesek elől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.