BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekszik a szegénység Ausztriában

A Rudolf Hundstorfer szociális ügyi miniszter által hétfőn beterjesztett jelentés kijózanító - írja a Der Standard című bécsi lap. A vizsgálat főbb megállapításai: az osztrák vagyon megoszlása egyenlőtlen, a szegénység növekszik és jövőben is bővülni fog.

2005 óta a szegénységtől sújtottak száma megkétszereződött. A "szegény" kategóriájába azok tartoznak, akik a mediánjövedelmek kevesebb mint 60 százalékához jutnak hozzá, a lakásukat nem tudják melegen tartani, nem engedhetik meg maguknak, hogy orvost keressenek fel,  s számukra a tápláló ételek vagy az új ruha túlságosan drága. Ebben a helyzetben 2010-ben fél millió ember élt, kereken 140 ezer fővel több, mint 2005-ben.

A szociális jelentés másik pontja a vagyonmegoszlás igazságosságával foglalkozik. Megállapítást nyert - írja a Der Standard –, hogy a legmódosabbnak számító 5 százalékra jut a teljes nemzeti vagyon közel fele, míg az osztrák háztartások alsó felére csak 4 százalék jut. A bérjövedelmeknél is egyenlőtlenségek mutatkoznak, ám a bruttó jövedelmek megoszlását az adók és a szociális transzferek révén jelentősen korrigálják.

A szociális minisztérium jelentése pozitívumot is megemlít: a gazdasági válság Ausztriában EU összehasonlításban "csak viszonylag mérsékelten hatott ki a társadalmi összetartásra és az életszínvonalra." Ez a jelentés szerint a gazdasági-, fiskális és foglalkoztatáspolitikai intézkedések érdeme.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.