BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Győzött a kormányzó szociál-liberális Szövetség Romániában

Romániában a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) csaknem 60 százalékos választási győzelmét mutatják az első részeredmények, amelyeket hétfőn délelőtt hoztak nyilvánosságra.

A bukaresti központi választási iroda a vasárnapi parlamenti választásokon leadott voksok 81,5 százalékát összesítette. A megszámolt szavazatok 58,6 százalékát az USL szerezte meg. A jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) 16,7 százalékon, a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) 13,5 százalékon áll.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a megszámolt voksok 5,3 százalékát kapta: ezzel az eredménnyel átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a szavazatok 0,67 százalékával nem jut be a parlamentbe. Azokban a szavazókörzetekben, amelyeknek az eredményeit hétfő reggelig feldolgozták, 41,6 százalékos volt a részvétel.

Debreczeni Hajnal, az RMDSZ elnökének sajtótanácsosa a távirati irodának a szavazatszámlálás befejezése előtt elmondta, a 90-95 százalékos feldolgozottságú adatok is jelzik, hogy a székelyföldi választókerületek többségében fölényes győzelmet aratott az RMDSZ jelöltje. 

Az RMDSZ csíkszeredai választási központjában megkezdődött az ünneplés annak örömére, hogy Hargita megyében négy képviselői és két szenátori választókerületben behozhatatlan előnyre tett szert a szövetség jelöltje. Köztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a felscsíki körzetben a szavazatok több mint 80 százalékát szerezte meg.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt főtitkára - a pártja által végzett párhuzamos szavazatszámlálásra hivatkozva - hétfőn azt állította, hogy az USL 25 megyében, vagyis a 41 megye több mint felében minden mandátumot megszerzett, mivel jelöltjei ötven százalék feletti eredménnyel nyertek választókerületükben.

A román választási törvény szerint ilyen esetben az ellenzéknek úgy kell helyet biztosítani a parlamentben, hogy az illető megyékben a mandátumra jogosult pártok szavazatarányának megfelelően további parlamenti mandátumokat hoznak létre, így ezeket a választókerületeket két-két törvényhozó fogja képviselni a román parlamentben.

Legfeljebb ilyen plusz mandátummal kerülhet be a parlamentbe Vasile Blaga, az ARD legnagyobb pártjának, a Demokrata Liberális Pártnak (PDL) az elnöke, aki pártjának párhuzamos szavazatszámlálása szerint második helyen végzett választókerületében, míg USL-es ellenfele megszerezte a voksok több mint felét, és biztos befutó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.