BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Magyar Művészeti Akadémiának adnák a Vigadót és a Műcsarnokot

Felsőoktatás, devizahitelesek, Bajnai-program - bővelkedett gazdasági témákban a mai ülésnap. Délután megszavazták a trafiktörvény módosítását, és arról is döntöttek, hogy már befizetett pénzt osztanak vissza a gazdáknak.

Megszavazták a trafiktörvényt átírását. Így kibővült a Nemzeti Dohányboltokban árusítható termékek köre: szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnak a trafikok.

Ezek akár már májusban megkezdhetnék az árusítást. Belevették ellenben a törvénybe azt is, hogy önálló, más üzletektől elkülönült üzlethelyiségekben kell megnyitni a dohányboltokat. Az első ránézésre némileg érthetetlennek tűnő javaslat oka az, hogy plázákban így nem lehetne dohányt árulni.

A javaslathoz egyetlen módosító indítvány érkezett be - az is inkább paródiának szánt darab, néhány MSZP-s politikus arról nyújtott be indítványt, hogy nemzeti vegyesboltra kereszteljék át, és szinte mindent csak ott lehessen kapni. Nem meglepő módon a kormánytöbbség elutasította az indítványt. Ahogy elvetették azt a mentelmi ügyi javaslatot is, hogy Orbán Viktor mentelmi jogát adják ki - a miniszterelnököt egy becsületsértési ügyben idézte volna be a bíróság.

Megszavazták egy korábbi törvény korrekcióját is: mégsem kell hatezer forintot fizetni az egy hektárnál kisebb földterületek regisztrációjáért. Aki ezt már megtette, az a pénzét visszakapja.

Ezeken kívül csupán két nemzetközi szerződés hazai jogba illesztéséről tartottak szavazást hétfőn, más új törvényt nem fogadtak el. Döntöttek viszont két jelentésről: a kis- és középvállalkozások 2009-10-es helyzetéről, illetve az atomenergia 2009 és 2011 közti felhasználásáról szóló bizottsági összegzéseket fogadták el.

“Képviselő úr, ön röghöz kötésről beszélt. Ami önnek rög, az nekünk a hazánk” - így válaszolt Halász János államtitkár az MSZP-s Hiller István interpellációjára a parlamentben. Hiller arról kérdezte őt: miért foglalná a kormány alaptörvénybe a hallgatói szerződést. Ez a leglátványosabb eleme az oktatási politika kudarcának, hiszen adminisztratív módszerekkel próbálnák Magyarországon tartani a diákokat, ha már a problémáikat nem tudják megoldani - mondta. Azt is kiemelte: a munkaerő szabad áramlásának joga az EU egyik fő alapelve. Halász válaszában arról beszélt: a hallgatói szerződés egyedülálló lehetőség, nagy ösztönző erő, hiszen az állam fizetné a tanulást.

A szintén MSZP-s Szabó Imre a hulladékgazdálkodási törvényről interpellált. Mint mondta, a fideszes polgármesterek a központilag előírt, legfeljebb 4,2 százalékos szemétdíj-emelés helyett ennek többszörösével emeltek, ahol viszont megpróbálják betartani a törvényt, ott veszélyben van a szemétszállítás. Illés Zoltán államtitkár úgy válaszolt: idén január 1-jéig törvényesen lehetett emelni az árakat. Sós Tamás (MSZP) azt kérdezte, miért titkos 2011 óta, hogy mely felnőttképzéssel foglalkozó cégek mennyit kapnak az államtól. Czomba Sándor államtitkár azt mondta: az alapján döntenek, van-e alkalmazottja egy-egy cégnek, és hogy alvállalkozókkal, vagy maga akarja megoldani a feladatot. A jobbikos Gyenes Géza pedig arról interpellált, hogyan lehetne gazdaságosabbá tenni a lombikbébi-programot - Halász János szerint a képviselő felvetései ellentétesek az egészségügyi törvénnyel.

A trafiktörvény módosítását este fogadták el, ám már az azonnali kérdések közt felmerült az ügy: az MSZP-s Tóth Csaba vitázott Fónagy Jánossal róla. Az ellenzéki képviselő szerint a nemzeti dohányboltokkal kapcsolatos pályázatokon túl kevés pont jár a megváltozott munkaképességűek alkalmazásáért, az államtitkár szerint viszont épp elég.

Bajnai, az oktatás és a devizahitelek napirend előtt

Ahhoz képest, hogy Bajnai Gordon csak a parlamenti ülés kezdetével egy időben mutatja be a Haza és Haladás gazdasági programját, a Kossuth téren a napirend előtti felszólalásában már ezzel foglalkozott a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal azt emelte ki a programból, hogy Bajnaiék differenciáltan csökkentenék a minimálbért, illetve háromról hat hónapra növelnék a munkanélküli segély folyósításának idejét. Munka helyett segélyt - így összegezte Rogán az elképzelést.

Szintén napirend előtt az MSZP-s Hiller István az oktatásügyről beszélt. Válasszanak ki egy évet 2002 és 2010 között, egyetlen olyat sem találni, amelyben annyit vettek volna el az oktatástól, mint most - mondta. Arról is szót ejtett, hogy a kormány korlátozza a felsőoktatási intézmények autonómiáját. "Szép lesz, amikor egy pénzügyminisztériumi osztályvezető-helyettes oktatja ki a Corvinus rektorát, hogy hogyan kell költségvetést készíteni" - fogalmazott a volt miniszter. Válaszában Halász János államtitkár arról beszélt: Hiller nem vette figyelembe, hogy korábban a felsőoktatásban részt vevők fele nem szerzett diplomát.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel "idegen hátterű pénzintézetekről" beszélt - szerinte a gazdaság azért is van recesszióban, mert a lakáshiteleket ilyeneknek fizetik. Kritizálta az árfolyamgátat is, erre szerinte kevesen jelentkeztek be. A kormány nevében reagáló Czomba Sándor szerint "ha valamelyik kormányt nem lehet azzal vádolni, hogy nem állt a hitelesek mellé, az ez a kormány".

Az azonnali kérdések közt a jobbikos Volner János ejtett szót a zuhanó magyar GDP-adatról. Az MSZP-ből Nyakó István a közfoglalkoztatásról tett fel azonnali kérdést: mint a Világgazdaság megírta, a kormány 5 hónapon át napi 6 órában foglalkoztatná a közmunkásokat, akik így kevesebb pénzt kaphatnak. Tállai András államtitkár úgy válaszolt: a kormány arra törekszik, hogy mindenki 8 órában dolgozhasson.

Az este előbb két nemzetközi megállapodást vitt a kormány a parlament elé - gyakorlatilag vita nélkül futott végig mindkettő a plenáris ülésen. Grúziával a bűnüldözési együttműködésről, Franciaországgal a minősített adatok cseréjéről állapodott meg a kormány. Ezután részletes viták következtek: előbb a szellemi tulajdonjogok védelméről és a szabadalmi irodákról, majd a menekültek jogairól, az önkormányzatok felett a kormánynak nagyobb jogkört biztosító tervezetről, végül a választási törvényről. A nap utolsó napirendi pontja az a törvényjavaslat, amely a Magyar Művészeti Akadémiának adná a Vigadót és a Műcsarnokot.

Szintén napirend előtt az MSZP-s Hiller István az oktatásügyről beszélt. Válasszanak ki egy évet 2002 és 2010 között, egyetlen olyat sem találni, amelyben annyit vettek volna el az oktatástól, mint most - mondta. Arról is szót ejtett, hogy a kormány korlátozza a felsőoktatási intézmények autonómiáját. "Szép lesz, amikor egy pénzügyminisztériumi osztályvezető-helyettes oktatja ki a Corvinus rektorát, hogy hogyan kell költségvetést készíteni" - fogalmazott a volt miniszter. Válaszában Halász János államtitkár arról beszélt: Hiller nem vette figyelembe, hogy korábban a felsőoktatásban részt vevők fele nem szerzett diplomát.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel "idegen hátterű pénzintézetekről" beszélt - szerinte a gazdaság azért is van recesszióban, mert a lakáshiteleket ilyeneknek fizetik. Kritizálta az árfolyamgátat is, erre szerinte kevesen jelentkeztek be. A kormány nevében reagáló Czomba Sándor szerint "ha valamelyik kormányt nem lehet azzal vádolni, hogy nem állt a hitelesek mellé, az ez a kormány". -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.