BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Juventus nyerte a pénzügyi BL-t

Nem a tornagyőztes Bayern München, hanem az általa búcsúztatott Juventus kaszálta a legtöbbet a Bajnokok Ligája (BL) legutóbbi kiírásában. Az Európa Ligában a Fenerbahce kereste a legtöbbet a győztes Chelsea-t megelőzve

A legutóbbi Bajnokok Ligájának (BL) pénzügyi nyertese a Juventus lett – derül ki az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) adataiból. A 2012/13-as idényben az olasz klub összesen 65,3 millió eurót kap az UEFÁ-tól, míg a tornagyőztes Bayern München 55 milliót. A szövetség ugyanis nemcsak a teljesítményt díjazza, hanem az egyes csapatok televíziós közvetítései által generált kereskedelmi bevételeket, közvetítési jogdíjakat is figyelembe veszi. A BL 32-es főtáblájára kerülésével minden egyes csapat már elkönyvelhetett 8,6 millió eurót. A csoport mérkőzéseken ezt még meg lehetett fejelni: a döntetlenkért 500 ezer, míg a győzelmekért 1 millió euró járt. A csoport meccseken a legtöbbet teljesítményével így a Paris Saint-Germain (5 győzelem) és a Dortmund (4 győzelem, 2 döntetlen) kereste 5-5 millió euróval. A legkevesebbet az alapösszeghez a horvát Dinamo Zagreb tudta hozzátenni az egy döntetlenért járó félmillió euróval.

Minden csapatnak, amely az egyenes kieséses szakaszban a legjobb 16 közé jutott kapott 3,5 millió eurót. A negyeddöntő 3,9 millió, az elődöntő 4,9 millió eurót ért. A döntőért a vesztes Dortmund 6,5 milliót, míg a győztes Bayern 10,5 millió eurót kapott.

A kereskedelmi és közvetítési bevételekből még külön kaszírozhattak a klubok. Ebben a legjobb már a 8 között kiesett Juventus volt. Az olasz klub így 44,8 millió eurót könyvelhetett el. Ezen a téren a már 16 között búcsúzó AC Milan volt a második legjobb, mivel a másik olasz klub 36,3 millió eurót keresett. A Gazetta dello sport szerint a két olasz klub azért lehetett a kereskedelmi és közvetítési pénzek területén ennyire sikeres, mivel Olaszországból csak a Juventus és az AC Milan jutott a BL csoportkörébe.

A közvetítési pénzek elosztása után az olasz klubokat a Paris Saint-Germain (23,69 millió euró), a Real Madrid (23,451 millió euró), a Dortmund (21,761 millió euró), a Barcelona (20,1 millió euró) és a Bayern München (19,146 millió euró) követte. A televíziós közvetítések után járó összegeknél az is közrejátszott, hogy az adott klubnak eleve milyen népszerűsége van és az is közrejátszott, kinek milyen közönségvonzó ellenfele volt. A halálcsoportnak nevezett D csoportban a Dortmund, és a Real Madrid mellett a Manchester City (18,667 millió euró) és az Ajax (9,798 millió euró) is szépen keresett a plusz összegekből. A Bayern München csoportjába azonban például a nem túlságosan közönségvonzó BATE Boriszov is bekerült. A teljesítményével egyébként 2 millió eurós bevételt összefocizó fehérorosz klub a kereskedelmi bevételekből a legkevesebbet kapta a 23 csapat között, 290 ezer eurót. Azt már más kérdés, hogy az egész BL alatt pont a BATE Boriszov volt az egyetlen klub, amely le tudta győzni a győztes Bayernt.

Az UEFA egyébként a Bajnokok Ligájában összese 904 millió eurót osztott szét, ebből a kereskedelmi és közvetítési jogokból származó bevételekből 409 milliót adott a kluboknak. Az a 20 klub, amely a csoportkör előtt vérzett el a BL-ben, azok is mind kaptak egyenként 2,1 millió eurót.

A második számú európai kupasorozatban ennél jóval kevesebbet, 209 millió eurót osztottak szét 56 csapatnak. Az Európa Ligában (EL) 48 klub volt érdekelt a csoportküzdelmekben, majd az egyenes kiesés szakaszban 8 csapat is csatlakozott a BL-ből, mégpedig a tovább nem jutó csoportharmadikok. Így lehet, hogy végül két BL résztvevő, a Chelsea és a Benfica játszotta végül a finálét. Az EL főtáblára kerülésért 1,3 millió forintot kaptak a csapatok. Itt 200 ezer eurót ért egy győzelem, 100 ezret egy döntetlen. Teljesítménye alapján az Olypmpique Lyon (5 győzelem, 1 döntetlen) kereste a legtöbb pénzt, 1,1 millió eurót. Egymilliót focizott össze az ukrán Dnyipró és az orosz Rubin Kazany. A legkevesebb pontot az osztrák Rapid Wien és az izraeli Hapoel Kirjat Smona érte el, így 200 ezer eurót kaptak. A csoportelsőség 400 ezret, a csoport második még továbbjutó helye 200 ezret ért. Ezenkívül minden egyes, a legjobb 32 közé jutó csapatnak jutott még 200 ezer euró. A 16 közé kerülés 350 ezer, a negyeddöntőbe jutás 350 ezer, az elődöntő 1 millió eurót ért. A döntőért a vesztes Benfica 2,5 millió, a győztes Chelsea 5 millió eurót kapott.

A Chelsea az EL-ben végül 10,7 millió eurót kapott. Az angol klub a BL-ben a csoportküzdelmek során még 30,77 millió eurót kereset főként a kereskedelmi bevételeknek köszönhetően (18,677 millió euró). Így összesen kupaszereplésével 41,47 millió eurót kaszált. A második Benfica a BL-ben 13,8 millió eurót szerzett meg, az EL-ben ehhez még 5,77 millió eurót tudott hozzátenni.

Az EL-ben kiosztott 209 millió euróból 83,5 millió eurót osztottak szét a kereskedelmi bevételek, a nemzeti televíziós piac értéke, valamint az előző szezonban elért hazai bajnokságokban elért teljesítmények alapján. Íly módon a legtöbb pénzhez az elődöntőt játszó Fenerbahce jutott, 6,58 millió euróhoz. Összesítve egyébként a török klubnak jutott a legtöbb pénz az EL-ből, 11,181 millió euró. Az EL kereskedelmi bevételeiből kiemelkedően részesült a Napoli (4,598 millió euró), a Rubin Kazany (3,9 millió euró), az Internazionale (3,784 millió euró), a Bordeaux (3,751 millió euró), a Chelsea (3,7 millió euró) és a Stuttgart (3 millió euró).

Sokat ért a Videotonnak a tavalyi EL szereplés

A Videoton az Európa Liga előző idényében 1,87 millió eurót keresett. Az előző kupaidényben az európai kupákban az egyetlen főtáblára jutott magyar csapat 1,3 millió eurót kapott eleve a csoportba jutásért. Teljesítményükért, két győzelemért még 400 ezer euró járt. A kereskedelmi és közvetítési jogok révén további 170,695 ezer eurót kapott az UEFÁ-tól. A Videoton az idén nem tudja megismételni ezt a teljesítményt, mivel az EL-selejtező első fordulójában kiestek a montenegrói Mladost Podgorica ellenében. Legutóbb, a 2009/10-es szezonban a BL főtáblájára jutott Debrecen ért el jelentős összeget. A 0 pontot szerző DVSC akkor 8,966 millió eurót keresett. Akkor már a főtáblára jutás ért 7,1 millió eurót, a televíziós jogdíjak pedig 1,866 euró folyt be.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.