BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bank, az ügyfél és a kormány is viselheti a terhet - interjú Csányi Sándorral

Az idei évtől az OTP finanszírozza a Prima Primissima díjat. A bank azonnal meg is emelte a kitüntetés mellé járó pénzjutalmak egy részét. A politika eddig nem szólt bele, ki kapjon díjat, ha megtenné, be is lehetne fejezni az alapítvány működését – mondja Csányi Sándor, a kuratórium elnöke. Az OTP elnök-vezérigazgatója arról is beszélt lapunknak: a devizahitelesek mentésénél úgy látszik, mindenkire teher hárul, aki hibázott, a bankokra, az ügyfelekre és a kormányra is.

– Milyen változások történtek a Prima Primissimánál?
– A finanszírozást és az alapítói jogokat is átvette az OTP Bank, ezzel együtt úgy gondoltuk, meg is kell újítanunk az alapítványt. A jelöltek száma az egyes kategóriákban volt, hogy a 60-70-et is elérte. Ilyen nagyszámú jelöltből egy-két ülésen kiválasztani a megfelelőt a kuratórium számára nem volt könnyű feladat, ezért a jelöltek közül most már kategóriánként egy-egy szakmai testület készít egy rövidlistát, kiválaszt maximum tíz jelöltet, akik közül a kuratórium kiválasztja a Primákat, majd a kuratórium és a Vállalkozók Országos SZövetsége közösen a Primissimákat. A megújulással egyidejűleg – anélkül, hogy Kincsem érdemeit lebecsülnénk – úgy gondoltuk, a díjat is meg kell újítanunk, és teret kell adnunk a kortárs művészetnek is. Az új díjunk Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész kisplasztikája, ami a magasra törést jelképezi. Nagyon fontos még a Primák esetében, hogy a díj összegét 5 millió forintra növeltük, hogy a Primák és a Prima Primissima közötti különbség a jelenlegi ötszörösről háromszorosra csökkenjen, hiszen nincs olyan nagy eltérés a díjazottak teljesítménye között.


– Miért döntött úgy az OTP, hogy átveszi a díj finanszírozását?
– Közelről láttam az alapítvány működését, hiszen én voltam a kuratórium elnöke tíz éven keresztül. Láttam, milyen presztízst szerzett ez a díj. Nagyon fontosnak tartottam azt is, hogy azok a fiatalok, középkorúak, akik díjazásban részesülnek, komoly alapot kapjanak ahhoz, hogy még inkább kiteljesedhessenek, anyagi szempontból zavartalanabbul tudják folytatni az alkotó munkát. Ugyanakkor azt is láttam, hogy azok, akik idősebbek, és sokat adtak a magyar társadalomnak, sokszor nem méltó életkörülmények között élnek. Jó érzés ezeket a teljesítményeket is elismerni.

– Összegében a díj vetekszik a legrangosabb állami kitüntetésekkel. Utóbbiaknál sokszor látszik, hogy politikai szempontok alapján ítélik oda őket. Önöket éri-e ilyen nyomás?
– Mint az alapítvány elnöke elmondhatom, hogy az elmúlt tíz évben soha egyetlen politikus sem hívott fel azzal, hogy ki lenne jó jelölt, vagy ki az, aki semmiképpen se legyen az. Ettől el is zárkózunk, ha politikai hatásokat is kellene érvényesítenünk, akkor jobb is lenne befejezni inkább az alapítvány működtetését. Sőt mondhatom, hogy még kritika sem ért bennünket a politikusok részéről soha a díjazottak kapcsán.

– Említette, hogy a jövőben a politikai újságírók díjazásától sem zárkóznának el. Hogyan történne ez?
– A cél nem az, hogy politikai újságírókat díjazzunk, mert a legtöbb politikai újságíró tartozik valamilyen oldalhoz. Olyan politikai újságírók díjazása elől viszont a jövőben nem zárkózunk el, akik objektíven, szélsőségektől mentesen tájékoztatnak, és akiknek a teljesítményét nem csak a saját oldala, de a másik is elismeri.

– Mennyi pénzt fordít az OTP jótékony célokra, támogatásra?
– Sokat.

– A sok támogatott közül melyik a legkedvesebb alapítványa?
– A legkedvesebb a sajátom, a Csányi Alapítvány, ahol most már több mint 200 gyerek van. Látom a gyerekek fejlődését, és persze mindegyik alapítványnál így van, de itt aztán különösen látom, hogy nagyon jó helyre megy a pénz.

– Említette, hogy ha kivezetik a bankadót, akkor több pénz is juthat ilyen célokra. Mikor várható ön szerint az adó csökkentése vagy kivezetése?
– Ezt a miniszterelnök úrtól kellene megkérdeznie.

– A devizahitelesek mentőcsomagjáról mit gondol?
– Tárgyalások folynak, de annyi variáció van, hogy kár is addig ezek hatásairól beszélni, amíg a tárgyalásoknak nincs vége. Azt látom, hogy jelen esetben az arányos megosztásra törekszik a kormány. Tehát nem csak a bankokra hárulnának a terhek, hanem mindenkire, aki ebben hibázott: a bankok, az ügyfelek és a kormányok – mindenkinek kell majd valamiféle terhet viselniük.

Az idei Primák

Irodalom: Lackfi János, Szalay Károly, Vathy Zsuzsa

Színház- és filmművészet: Eszenyi Enikő, Mészáros Márta, Molnár Piroska

Képzőművészet: Nádler István, Orosz István, Vinczellér Imre

Tudomány: Bor Zsolt, Dr. Erdei Anna, Freund Tamás

Oktatás és köznevelés: Dr. Bagdy Emőke, a Nemzetközi Pető Intézet, Pál Ferenc

Sajtó: Gundel Takács Gábor, az Inforádió, Novotny Zoltán

Építészet: Bachman Zoltán, Golda János, Karácsony Tamás

Sport: Darnyi Tamás, Jónyer István, Szekeres Pál

Népművészet és közművelődés: Hoppál Mihály, Kiss Ferenc, Petrás Mária

Színház- és filmművészet: Eszenyi Enikő, Mészáros Márta, Molnár Piroska

Képzőművészet: Nádler István, Orosz István, Vinczellér Imre

Tudomány: Bor Zsolt, Dr. Erdei Anna, Freund Tamás

Oktatás és köznevelés: Dr. Bagdy Emőke, a Nemzetközi Pető Intézet, Pál Ferenc

Sajtó: Gundel Takács Gábor, az Inforádió, Novotny Zoltán

Építészet: Bachman Zoltán, Golda János, Karácsony Tamás

Sport: Darnyi Tamás, Jónyer István, Szekeres Pál

Népművészet és közművelődés: Hoppál Mihály, Kiss Ferenc, Petrás Mária -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.