BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan lesz finom a menza 3 gramm sóval?

Két hatóság vizsgálja egymástól függetlenül, mi kerül a gyermekek tányérjába. Az összhang azonban hiányzik, és olyan helyzet állt elő, hogy az ÁNTSZ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elvárásai gyakran ellentmondanak. A szakmai vitát jelzi: a NÉBIH honlapján kritikaként jelent meg, hogy sótlanok az ételek az iskolai menzákon, miközben az ÁNTSZ és a Mintamenza Programja a minél kevesebb sót javasolja.

A két hatóság módszere merőben különböző. A tavaly alakult NÉBIH szakemberei az érzékszerveikre hagyatkoznak, az ÁNTSZ ugyanakkor az ételek beltartalmát vizsgálja. A közétkeztető cégek szakácsai pedig kapkodják a fejüket: napi maximum 3 gramm só felhasználásával, ami az alapanyagok sótartalmát is tartalmazza, nem lehet olyan ételsort adni, ami mindenkinek ízleni fog.

A NÉBIH-vizsgálatok rossz színben tüntetnek fel olyan ételeket, amelyeket a másik szervezet kimondottan ajánl.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.