Két hatóság vizsgálja egymástól függetlenül, mi kerül a gyermekek tányérjába. Az összhang azonban hiányzik, és olyan helyzet állt elő, hogy az ÁNTSZ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elvárásai gyakran ellentmondanak. A szakmai vitát jelzi: a NÉBIH honlapján kritikaként jelent meg, hogy sótlanok az ételek az iskolai menzákon, miközben az ÁNTSZ és a Mintamenza Programja a minél kevesebb sót javasolja.
A két hatóság módszere merőben különböző. A tavaly alakult NÉBIH szakemberei az érzékszerveikre hagyatkoznak, az ÁNTSZ ugyanakkor az ételek beltartalmát vizsgálja. A közétkeztető cégek szakácsai pedig kapkodják a fejüket: napi maximum 3 gramm só felhasználásával, ami az alapanyagok sótartalmát is tartalmazza, nem lehet olyan ételsort adni, ami mindenkinek ízleni fog.
A NÉBIH-vizsgálatok rossz színben tüntetnek fel olyan ételeket, amelyeket a másik szervezet kimondottan ajánl.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.