BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekültek: kevesebben jönnek, többen maradhatnak

Miközben az elmúlt öt évben enyhén csökkent a Magyarországra érkezett menekültek száma, folyamatosan nőtt azoké, akik menekültstátuszt kaptak. A Központi Statisztikai Hivatal a témában készült elemzése szerint 2008 és 2012 között majdnem 14 ezren kértek menedéket hazánkban, túlnyomó többségük illegálisan próbált átjutni a határon. Az idei első félévében ugrásszerűen megnőtt a menedékkérők száma, a hat hónapban majdnem 12 ezerre emelkedett, mivel a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntései alapján 2013 januárjától nem lehetett idegenrendészeti őrizetbe venni a menedékkérőket. Miközben sokan menekültstátust kértek, még az eljárás befejezése előtt odébbálltak, jellemzően Németországba, Svédországba, Angliába. A visszaélések miatt júliustól ismét őrizetbe vehetők a menedékkérők, így megint kevesebben folyamodnak majd menekültstátuszért.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint az elmúlt években jelentősen emelkedett a menedékstátuszt kapók száma: 2008-ban a kérelmezők 9,4 százaléka, 2012-ben már 21,4 százaléka. Idén január 1-jén 2391-en rendelkeztek menekültstátusszal Magyarországon. A menekültek körülbelül kétharmada férfi. Több mint 50 százalékuk Budapesten él, de jelentős a számuk Fejér és Hajdú, a debreceni és a bicskei menekülttáborokban, illetve a békéscsabai idegenrendészeti központban.

A menedékkérők csaknem fele Ázsiából, elsősorban Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából érkezik. Egyre több a felnőtt nélkül érkező gyerek: az Országos Rendőr-főkapitányság 2011-ben 359, 2012-ben már 875 kiskorú, főleg afgán, menekültet vett nyilvántartásba. Sokáig gyermekotthonokban és befogadó otthonokban helyezték el őket, de sokan megszöktek, félő, hogy emberkereskedelem áldozatai lesznek.

Európai menedék

Folyamatosan emelkedik az Európába menekülők száma: a 2008. évi 226 ezerrel szemben 2012-ben már több mint 335 ezren voltak. A menedékjog iránti kérelmek majdnem háromnegyedét első fokon elutasították. A menedékkérelmek száma alapján az elmúlt években a két legfontosabb fogadó tagállam Németország és Franciaország volt. Tavaly ebben a két országban nyújtották be a kérelmek 40 százalékát, 140 ezret. Európa-szerte csökkent a visszavont menekültstátuszok száma – ezzel akkor élnek, amikor a származási országot már biztonságosnak nyilvánítják.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.