BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fiatalok munkanélkülisége az egyik legnagyobb globális probléma

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves jelentése szerint 2013-ban világszerte kereken 202 millió embernek nem volt munkája. Ez az adat ötmillióval nagyobb, mint az egy évvel korábban - olvasható a 131 oldalas jelentésben, amelyet a Süddeutsche Zeitung kapott meg egy nappal a tervezett nyilvánosságra hozatal előtt.

A munkanélküliség növekedése a 2008-as pénzügyi válság kitörésével kezdődött, és az ILO szakértőinek becslése szerint tovább fog tartani. 2018-ra a szervezet összesen 215 millió munkakeresővel számol. Mivel időközben a népesség is növekedik, a következő években a helyzet javulásával aligha lehet számolni. Mindenekelőtt a kelet- és dél-ázsiai régiókban növekedett tavaly jelentősden a munkanélküliség, de Afrika, sőt Európa régióit is sújtotta a  munkalehetőségek hiánya.

Az ILO szerint különösen a 15-24 év közötti fiatalokat sújtja erősen a munkanélküliség. 2013-ban mintegy 74,5 millió fiatalnak nem volt munkahelye, ez a szám egymillióval nagyobb, mint az előző évben. A fiatalok körében globálisan tapasztalható munkanélküliség aránya 13,1 százalékos, vagyis csaknem háromszor akkora, mint a felnőtteké. Az ILO szerint számos fejlett országban a takarékossági politika megnehezíti a gazdasági teljesítmény gyorsabbh növekedését. E gazdaságpolitika módositása az ILO véleménye szerint a munkanélküliség csökkenéséhez vezet. A húsz vezető ipari államban ez a következő hat évben akár 1,8 százalékpontos csökkentést eredményezhet, ami 6,1 millió plusz munkahelynek felelne meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.