BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem merült fel a téli olimpiai részvételünk lemondása

„Felmerült, hogy a magyar olimpiai csapattal egy biztonsági összekötő is utazzon Szocsiba a téli olimpiára” – nyilatkozta lapunknak Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára. Borkai Zsolt, a MOB elnöke jelezte, hogy komolyan kell venni azt a terrorfenyegetést, amely a szövetség nemzetközi e-mail címére érkezett. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója tegnap elmondta: a fenyegetés nem valós, az orosz hatóságok közölték, hogy a küldő személy mindenféle hasonló tárgyú üzenetet küldött az olimpiai család tagjainak. Nemrég videóüzenetben terrorakciókkal fenyegették meg dzsihádisták a február 7-én kezdődő játékokat, ők vállalták magukra a volgográdi robbantásokat, melyeknek 33 halálos áldozata volt. Az orosz hatóságok három lehetséges merénylőt, fekete özvegyet is keresnek, egy 22 éves dagesztáni nő be is juthatott a téli olimpia biztonsági zónáján belülre.

Szabó elmondta, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak a Terrorelhárítási Központtal (TEK), akik az orosz hatóságokkal egyeztetnek. A tervezett programot nem kellett eddig megváltoztatni. A Turkish Airlines-szal fognak kiutazni, a jegyek már le vannak foglalva. Jelenleg arról egyeztetnek, hogy a plusz biztonsági ember hogyan kerülhetne az utazók közé. A MOB főtitkára szerint nem szeretné, ha emiatt már akkreditált szakember, vagy edző lekerülne az utazók listájáról. A biztonsági helyzet miatt a MOB-nak nem lesznek plusz költségei, az olimpiai és a paralimpiai részvételre 50 millió forintot terveztek.

„Eddig nem merült fel, hogy ne vegyünk részt a téli olimpián, de az erről szóló döntés nem is a MOB szintje” – mondta Szabó. A sportért felelős államtitkár is azt mondta lapunknak, hogy nem jött még szóba részvétel lemondása. Simicskó István szerint nem szabad engedni ilyen esetekben, mivel a terroristáknak pont az a célja, hogy elvegyék a sportolók és a sportbarátok kedvét egy ilyen rendezvényen való részvételtől. Mind Szabó, mind Simicskó bízik abban, hogy a nemrég még 30 ezer embert kivezénylő orosz hatóságok mindent megtesznek a biztonságért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.