BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz egyenruhás fegyveresek szállták meg a Krim-félsziget két repülőterét

Orosz egyenruhás fegyveresek vették át a mára virradó éjszhaka az ukrajnai Krím-félsziget két fő repülőterét – jelentette a BBC News brit tévé az ukrán belügyminiszterre hivatkozva. A szevasztopoli repülőtéren lévő fegyveresek orosz katonák – hangoztatta Arszen Avakov. Ám egyelőre nem tudni, hogy a szimferopoli repülőteret megszállva tartó fegyveresek kicsodák. 

Csütörtökön oroszbarát fegyveresek rohamozták meg a krími parlament épületét. Szemtanúk ezt modták az Interfax-Ukraine hirügynökségnek, hogy mintegy ötven férfi érkezett a szimferopoli repülőtérrel, az orosz haditengerészet zászlaját lobogtatva. Egyikük elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy ő önkéntes, s azért érkeztek, hogy fenntartsák a rendet a repülőtéren. 

Közben a RIA Novosztyi pénteken reggel azt jelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök azt a megbízást adta az orosz kormánynak, hogy folytassa a kontaktusokat az ukrán partnerekkel a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztése során, és tartson konzultációkat a külföldi partnerekkel, beleértve a Nemzetközi Valutaalapot is, a Kijevnek nyújtandó pénzügyi segélyről.

Mint Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov közölte, ezen kívül meg kell vizsgálni a Krímnek nyújtandó humanitárius segély kérdését, az ukrán autonómiára vonatkozó megfelelő felhívással összefüggésben. Az Ukrajnának szóló pénzügyi segély problémáját többek között a G8-akkal kell megtárgyalni, Peszkov szerint. A Krím részére szóló humanitárius segélyben pedig orosz régióknak részt kell venniük.   

Az ORF osztrák tévé péntek reggeli jelentése szerint Ausztria az új kijevi kormány kérésére a továbbiakig zárolta 18 ukrán polgár osztrák bankoknál vezetett folyószámláit, többek között korrupció gyanújára hivatkozva. A zárolást az osztrák külügyminisztérium közölte az APA hírügynökséggel. A folyószámlák zárolására mind az illetékes brüsszeli szervvel, mind az osztrák szövetségi kancelláriával és a pénzügyminisztériummal  történt egyeztetés után került sor.

„Ez az intézkedés átmeneti biztonsági intézkedés , amíg a megfelelő EU-intézkedések hatályba nem lépnek” – hangoztatta az osztrák külügyminisztérium. „Ezzel a határozattal a szövetségi kormány az új ukrán kormány konkrét kérésének tesz eleget. Ezenkívül elővigyázatossági intézkedést hozunk tekintettel az EU-szinten folyó vitára az esetleges szankciók bevezetéséről” – tette hozzá Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.