BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokat csúszó iskolai beszerzések

A változások ellenére még nem mindig mennek gördülékenyen a beszerzések a KLIK alá tartozó oktatási intézményekben, a szakképzésben kéthónapos csúszások is lehetnek

„Akár még két hónapos csúszás is előfordul a beszerzésekben a szakképzésben” – mondta lapunknak Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) elnöke. Tóth József szerint még mindig lassúság van a beszerzésekben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fenntartása alatt lévő oktatási intézményekben, a pénzkezelés és a döntési mechanizmusok hosszabb időbe telnek, mint az önálló gazdálkodás esetén. A munkaruhákból például hiába adták már le a rendelést még a felvételin felvett méretek alapján júliusban, volt, ahol csak szeptember végén kaphatták meg a tanulók. Egyes diákok később is érkezhetnek, számukra nincs tartalék munkaruha, vagy készpénz a gyors megvételükre.

A KLIK tavalyi indulásakor sok iskola panaszkodott arra, hogy a legegyszerűbb beszerzések (akár egy doboz krétáé) milyen nehézkesek és hosszadalmasak voltak, főként a döntési jogkörök tisztázatlansága miatt. A KLIK vezetője lapunknak azt mondta, egy év alatt sokat javult a helyzet. Marekné Pintér Aranka közölte: bevezettek egy beszerzési kártyát 100 ezer forintos kerettel, amelyet újra feltöltenek, ha elfogyna a keretösszeg. A kisebb beszerzésekre az iskolák készpénzt vehetnek fel, számlákkal igazolják a költést. Szerinte egy év óta sokat tisztázódtak a jog- és a feladatkörök.

„Még mindig vannak napi problémák a Klik működésével kapcsolatban” – mondta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné szerint rendkívül nehézkessé teszi a működést, hogy a járási, megyei tankerületi vezetők csak abban mernek dönteni, amire direkt utasítást kapnak, a legfelső szinttől várják a megoldást. Nincsenek még mindig kellően tisztázva a döntési és felelősségi jogkörök ebben hatalmas szervezetben, a döntéseket nem ott hozzák meg ahol a probléma keletkezik.

Tóth szerint a kezdeti állapotokhoz képest javult a helyzet, felgyorsították a döntési folyamatokat, egyes szinteken nagyobb összegek felett dönthetnek, de még mindig hosszú a beszerzés folyamata. Az MKSZSZ elnöke szerint megoldás lehetne, ha sokkal nagyobb bizalom lenne az intézmények felé, nagyobb döntési jogkört adnának nagyobb pénzügyi kerettel az iskolák vezetőinek. Jelenleg például a tanév indításához, egy évfolyamnyi tanuló munkaruhájának és a szerszámainak megvételére, pótlására 4-5 millióra is szükség lehet.

Tóth József felhívta a figyelmet, a kisebb beszerzéseknél is lehet jelentős csúszás – mondjuk egy villanykörténél legalább másfél hét, pedig ekkor még árajánlatot sem kell kérni –, amikor az intézményvezetőnek elfogy a felhasználható kerete. Meg kell fogalmazni a beszerzési igényt, amit egy postázó elvisz a Klik gazdasági ellátó központjába, iktatják, innen szakképzési osztályra kerül a dokumentum. Itt aláírják, visszapostázzák az iskolába, ismét iktatják, de pénz nem jelenik meg a rendszerben. Az értékesítőnek kell megszerezni a bizalmát, mivel az általa adott áru értékét csak később utalják át neki.

Hiányolt központi beszerzések

Nem írtak ki nagy közbeszerzéseket a Kliknél, pedig jelentős spórolást lehetett volna elérni, ha nagy tömegben, egyszerre vásárolnák meg a működéshez szükséges eszközöket – állt Szabó Balázs miniszteri biztos vizsgálatának jelentésében. Az év elején az iskoláknak eljutattak egy listát, amelyen a büntetés-végrehajtás által készített termékekből és szolgáltatásokból választhattak, így WC-papír, füzet és szalvéta mellett, temetői fejfát, szeméremfüggönyt, tonfatartót, sátortetős kutyaólat, raklapemelőt vagy franciaágyat is rendelhettek.

Tavaly a Klik visszavonta az iskolagyümölcsre programra kiírt 9 milliárdos közbeszerzési pályázatot, miután az ellenzék „mutyigyanút” emlegetett. A döntést a helyi termelők nagyobb bevonásával indokolták.

Tavaly a Klik visszavonta az iskolagyümölcsre programra kiírt 9 milliárdos közbeszerzési pályázatot, miután az ellenzék „mutyigyanút” emlegetett. A döntést a helyi termelők nagyobb bevonásával indokolták. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.