BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország már ma délben annektálhatja a Krímet

Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a Krím kérését, hogy csatlakozhasson Oroszországhoz - jelenti a BBC News. A brit tévé szerint ez az első parlamenti lépés a félsziget annektálása irányában. Az orosz elnök ma itthoni idő szerint délben beszédet mond az orosz parlament mindkét házának együttes ülésén. A Gazeta.ru internetes portál orosz forrásokat idézett, amelyek tudni vélik, hogy a beszéd elhangzása után Putyin elnök és a krími parlament elnöke, Vlagyimir Konsztantyinov várhatóan egyezményt ír alá a Krimnek "az Orosz Föderációba történő csatlakozásáról."

A vonatkozó törvényjavaslatot az alkotmányjogi biróüságnak is jóvá kell hagynia, majda parlamentnek pedig ratifikálnia. A folyamat várhatóan még e héten befejeződik. Közven - az Itar-TASZSZ jelentése szerint - a krími parlament döntése értelmében a félszigeten 2016 január elsejéig két hivatalos valutát fogadnak majd el, az orosz rubelt és az ukrán hrivnyát. A költségvetésre és az ukrán adókra vonatkozó ukrán szabályok pedig csak addig maradnak érvényben ott, amíg el nem készítik a sajátjaikat. A krími parlament egyben jóváhagyta a Bank of Crimea ideiglenes státuszát. A határozat rögzíti,  hogy a Bank of Crimea-nak nem célja nyereség elérése.

A RIA Novosztyi jelentése szerint ugyanakkor 22 évvel a Szovjetunió  összeomlása után a pénzügyi nehézségekkel küszöködő Ukrajna igényt akar támasztani az egykori szovjet vagyon egy részére  Az orosz hírügynökség Lavel Petrenko ukrán igazságügyi minisztert idézte, aki szerint leginkább a külföldön található ingatlanokról és devizákról van szó. A kezdeményezést azzal indokolta, hogy Ukrajna eddig nem írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében Oroszország vállalta át a Szovjetunió valamennyi külföldi adósságát és örökölte annak külföldön lévő vagyonát. Az új kijevi kormány ezért annak a vagyonnak a visszaadását akarja követelni, amely más országok területén található , de Ukrajnához tartozik.

A Krímben tartott népszavazás után az Európai Bizottság készségét jelezte arra, hogy Ukrajnát teljes értékű tagként felvete az Európai Unióba. Ezt Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési biztosa hangoztatta a Die Welt című német lapnak nyilatkozva. "Ha mi komolyan meg akarjuk változtatni Kelet-Európa érintett részét, akkor alkalmaznunk kell azt a legerősebb eszközt, amely az Európai Unió rendelkezésére áll, és ez pedig a bővités". Ennek ugyanis "példátlan változásra képes és stabilizáló ereje van". 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.