BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen következményekkel számolhat Moszkva, ha nem lép ki a Krímből?

Ha Oroszország nem vonul ki a Krím félszigetről, súlyos következményekre kell számítania - jelentette ki csütörtökön Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, aki Észak-Ciprushoz hasonlította az Ukrajnától elszakadt Krím jövőjét.

Sikorski Donald Tusknak a Die Zeit című német lap csütörtöki számában megjelent interjújára reagált, amelyben a lengyel miniszterelnök kijelentette: fennáll a reális lehetősége egy Kelet- és Dél-Ukrajna elleni orosz inváziónak.

"Valaha nem tudtunk volna elképzelni egy európai háborút, ma sajnos más a helyzet" - mondta Sikorski, hangsúlyozva: három hónapja még senki se látta előre, hogy Oroszország elfoglalja a Krímet, és az sem fordult meg senki fejében, hogy szankciókat léptethetnek életbe Moszkva ellen.

Nyomatékosította, hogy Oroszország - amennyiben nem vonul ki a Krímből - súlyos következményekre számíthat. Utalt az Észak-ciprusi Török Köztársaság példájára, amelynek többségében török lakosai évtizedekkel ezelőtt önhatalmúlag kinyilvánították elszakadásukat a Ciprusi Köztársaságtól.

"Ez a helyzet tartós, de súlyos következményei vannak: nem szállnak le nemzetközi repülőjáratok, nincsenek befektetések, kereskedelem. Ennek következtében Észak-Ciprus háromszor szegényebb a sziget többi részénél - mondta Sikorski a TOK FM lengyel kereskedelmi rádióban.

"Azt gondolom, hogy az oroszok nem gondolták végig cselekedeteik következményeit és árát" - vélte a lengyel külügyminiszter, utalva a politikai veszteségre és a "változó gazdasági klímára", amely az uniós szankciók következtében alakult ki.

Megjegyezte, hogy azok a krími lakosok, akik az EU-tagországokba szeretnének utazni, ukrajnai konzulátusokon lesznek kénytelenek schengeni vízumot kérni. NATO-csapatok esetleges lengyelországi állomásoztatásáról szólva kijelentette, hogy ez bonyolult kérdés. Rámutatott: a NATO ez idáig rövid távú válaszokat adott Oroszországnak, repülőgépekkel erősítette Lengyelországot és amerikai erőket vezényelt Romániába.

Tizenöt évvel ezelőtt, amikor Lengyelország NATO-csatlakozása előtt az észak-atlanti szövetség és Oroszország megállapodott arról, hogy nem fog állomásozni "jelentős" NATO-erő Lengyelország területén, nem számítottak a fejlemények olyan alakulására, amely Oroszország krími beavatkozásával előállt - mondta. 

Sikorski szerint "jelentős" katonai erőnek két dandárnál nagyobb egység számít, ennél kisebb alakulat még belefér a jelenlegi korlátozásba. Hozzátette, hogy fontolóra lehetne venni ennek a korlátozásnak a felülvizsgálatát, ha Oroszország tovább szélesítené a konfliktust.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.