BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb európai sztárklubokat fenyeget az UEFA szankciója

A héten újabb büntetéseket szabhat ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) brit lapértesülések szerint a pénzügyi fair play szabályzatának megsértése miatt. A The Telegraph azt írta, hogy a szankciók két európai, katari érdekeltségű sztárklubot, a francia Paris Saint-Germaint és az angol Manchester Cityt is érinthetik.

Állítólag az UEFA 76, az európai kupákban érdekelt klub esetében vizsgálódik. Húsz klub tarthat attól, hogy súlyos pénzbüntetést kapnak, vagy kizárják őket egyes átigazolási időszakokból, vagy eltiltják őket bizonyos időszakra a nemzetközi kupaszerepléstől.

Az UEFA pénzügyi fair play szabályzata szerint az egyesületek nem költhetnek többet a bevételüknél. A jelenlegi szabályzat alapján a kiadások 45 millió euróval lehetnek nagyobbak a bevételeknél három éves távlatban. A Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában összesen 237 klub indult, de 103 klubot eleve nem vizsgáltak mivel éves bevételük 5 millió euró alatt volt. Így a fennmaradó 134 klub felét érinti a vizsgálat.

A City 2011 és 2013 között 180 millió eurós, míg a PSG 130 milliós veszteséget termelt összesen. A bevételi oldalon a PSG egy 200 milliós szerződést könyvelt el az Etihaddal, míg a City egy 475 milliós kontraktust a Qatar Tourism Authorityval, de ezek nem biztos, hogy átmennek az UEFA szabályzatán. A BBC szerint az Arsenalnak és a Manchester Unitednek nincs félnivalója, a Chelsea nemrég nyereséget termelt. A Liverpoolt nem vizsgálják (a rengeteget költő francia Monacóhoz hasonlóan), mivel nem szerepelt az európai kupákban.

Az idei szezonban a legtöbbet átigazolásokra a Monaco költötte, összesen 177 millió eurót mindössze 4,75 milliós átigazolási bevétel mellett. Utána a Real Madrid (163,5 millió euró 114,5 milliós bevétel mellett), a PSG (135,9 millió euró kiadás, 26,5 milliós bevétel mellett) és a Chelsea következik (128,1 millió euró kiadás 71,8 milliós bevétellel). Az érintettnek vélt Manchester City a 7. a listán 116 millió euróval (mindössze 11,7 millió euró folyt be a játékosok eladásából), míg a nemrég szankcionált Barcelona a 10. (70,1 millió euró kiadás és 28,1 milliós bevétel mellett).

A legutóbbi öt szezont figyelembe véve a legtöbb pénzt játékosokra a transfermarkt.de adatai alapján a Chelsea adta ki összesen 473,7 millió eurót, utána következik a Manchester City 455,2 millióval, a harmadik a PSG 400,9 millióval, a negyedik a Real Madrid 345 millió euróval. A labdarúgók átigazolása során a legnagyobb veszteséget az elmúlt öt évben a PSG 327 millió, a Manchester City 331 millió, míg a Chelsea 327 millió eurót halmozott el, ennyi volt a játékos értékesítések és eladások különbözete.

Az elmúlt öt évben a legtöbb bevételt a játékosok eladásából a Porto (262 millió euró), a Benfica (247 millió euró), a Tottenham (239,8 millió euró), a Genoa (216,5 millió euró) és az Atletico Madrid (208,2 millió euró) érte el.

Két hete a Barcelonát zárták ki két átigazolási időszakból tíz nem spanyol származású fiatalkorú játékos szabálytalan átigazolása és regisztrálása miatt. A katalán klub így a nyáron, illetve a 2015-ös téli időszakban nem igazolhat és adhat el játékosokat és még 450 ezer svájci frank büntetést is be kell fizetniük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.