BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katonai felvonulást tartanak Moszkvában és a Krím félszigeten

Erődemonstráció zajlik a Krím félszigeten és Moszkvában is. A hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím félszigeten tartott rendezvényen is jelen lesz.

Moszkva minden évben ezen a napon ünnepli a náci Németország fölött 1945-ben aratott győzelmet.

A moszkvai Vörös téri felvonulás során harckocsikkal, rakétavetőkkel és nehézbombázókkal vonulnak fel, így ünnepelve a második világháború győzelmét. Jelenleg 11 ezer katona és tiszt, 151 katonai jármű és 69 repülőgép áll a Vörös Téren.

Számos orosz híradás eközben arról számol be, hogy Vlagyimir Putyin részt vesz a krími rendezvényen. Ez azért is fontos eleme a felvonulásnak, mert korábban még nem jelent a félszigeten annak Oroszországhoz csatolása óta.

A katonai erődemonstrációt Angela Merkel német kancellár úgy kommentálta:  " sajnálatos lenne, ha ezt a napot ilyen feszült helyzetben parádé rendezésére használnák, és ehhez az orosz elnök asszisztálna".

A Vörös téri díszszemlén - amely már a 140. a moszkvai katonai parádék sorában - Vlagyimir Putyin államfő, a hadsereg főparancsnoka és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő is megjelent.

Putyin rövid beszédet mondott a díszszemle kezdetén, de nem tett utalást sem a Krím félsziget annektálására, sem az ukrajnai helyzetre. Említette azonban Moszkva és Sztálingrád mellett a Kijeven átfolyó Dnyepernél vívott súlyos harcokat, amelyek meghatározták a világháború kimenetelét. Hangsúlyozta, hogy (a II. világháború idején Ukrajnát is magába foglaló) Szovjetunió népének vasakarata mentette meg Európát a nácizmus rabságától. 

Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának helyet adó Szevasztopolban az európai hadszíntéren aratott győzelem 69. évfordulója egybeesik a városnak a fasiszta megszállás alóli felszabadításának 70. évfordulójával. Ebből az alkalomból 70 katonai repülőgép és helikopter repül el a város felett. Moszkvából odaküldték a Szu-27-es vadászgépekkel repülő, híres Orosz Vitézek műrepülő egységet, és a Fecskéket is, amelyek a világ különböző légi parádéin felléptek már.

Az Oroszországi Föderációhoz a Krímmel együtt új jogi alanyként csatlakozó Szevasztopolban az orosz nemzeti színű zászló alatt zajlik az ünnepi katonai szemle. Helyi idő szerint délután a Fekete-tengeri Flotta egységei is felvonulnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.