BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegesen lépnek vissza - senki nem akar olimpiát rendezni

Sorra lépnek vissza a jelentkezők a 2022-es téli olimpia rendezésétől. Tegnap Krakkó vonta vissza hivatalosan is a pályázatát - a lengyel város lakóinak 70 százaléka voksolt úgy a helyi szavazáson, hogy inkább mégse induljanak.

Ezzel lassan tényleg nem marad komolyan vehető pályázat az olimpiarendezésre. Mint a Deadspin cikke összeszedte, az igazi esélyesek vagy a népakaratra, vagy anyagi okokra hivatkozva egymás után vonták vissza a pályázatukat. Januárban Stockholm vezetői döntöttek úgy, hogy mégsem indulnak, ők azzal indokolták a visszalépést, hogy semmi értelme nincs hatalmas pénzeket elkölteni egy kéthetes rendezvényre és olyan sportlétesítményekre, amiket utána annyian és olyan szinten, mint az olimpikonok, úgysem használnának.

Tavaly két nagy esélyes lépett vissza. München városvezetése azt jelezte, hogy amíg a NOB anyagi működése ennyire átláthatatlan, nem szeretnének beszállni az olimpiai lázba (azóta persze úgy látszik, igazán nincs is láz), Svájcban pedig Davos és St. Moritz lakói közös népszavazáson utasították el az olimpiarendezés tervét.

Így aztán négy város maradt, amely megpróbálkozik - hacsak időközben nem módosítanak a terveken. Oslo pályázata sem betonbiztos: a kisebb kormánypárt nem támogatná anyagilag a rendezést, legutóbb csak úgy sikerült költségvetési pénzt adni a pályázatra, hogy az ellenzék besegített a nagyobb kormánypártnak. Jelentkezett eredetileg az olimpiarendezésre az ukrán Lviv is, de ott most van sokkal fontosabb dolog is, mint egy sportesemény.

Így tehát, ha esetleg Oslo is kiesne, két jelentkező marad: a gazdag, ám nem épp télisportközpontként elhíresült Peking, valamint Kazahsztán fővárosa, Almati.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.