BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miről lehet szó Vlagyimir Putyin jövő heti bécsi tárgyalásain?

A jövő héten Bécsbe várják Vlagyimir Putyin orosz elnököt - írta az RBC Daily című orosz lap szerdai számában. Ez lesz Putyin második nyugati útja és első munkalátogatása egy uniós tagországban az ukrán válság kirobbanása óta - írja a RIA Novosztyi ugyancsak szerdai jelentésében.

Az RBC Daily által megkérdezett orosz szakértők nem zárják ki, hogy Ausztria a Moszkva és Brüsszel közötti párbeszédben különleges szerepet játszhatna. "Nem lesz ez tisztára kétoldalú találkozó" - hangoztatta Maxim Bratyerszkij, a moszkvai gazdasági főiskola szakértője.

Véleménye szerint a találkozón - közvetve - akár más EU országok is részt vesznek. Ugyanakkor Alekszej Kuznyevov, a világgazdasági és nemzetközi kapcsolatok intézetének szakértője arra emlékeztetett, hogy a hideg háború idején Ausztria mint nem NATO-tagállam közvetítő szerepet játszott a Szovjetunió és a Nyugat között.

Az orosz hírügynökség szerint a bécsi megbeszélések középpontjában vélhetően a Déli-áramlat gázcsővezeték perspektívái állnak majd. A Gazprom és az OMV ugyanis idén, április 29-én szándéknyilatkozatot írt alá a vezeték osztrák szakaszának megépítéséről.

Az előbb idézett Bratyerszkij szakértő utalt arra, hogy az EU csúcsvezetése veszélyezteti a Déli-áramlat projektet. Ugyanakkor az európaiakra az Egyesült Államok részéről is nyomás nehezedik annak érdekében, hogy az EU csökkentse függőséget az orosz gáztól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.