BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várható látványos javulás a munkaerő-piacon az elemzők szerint

Bár a nyári szezon még javíthat a munkaerő-piaci adatokon, de a felfutás nem lesz annyira kiugró, mint a korábbi években - vélik a Buda-Cash és a Raiffeisen elemzői.

Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője a KSH frissen közzétett adataira reagálva az MTI-nek pénteken elmondta: a munkanélküliségi ráta újabb sokéves minimumra, 8 százalékra süllyedt. A szakértő szerint ugyanakkor a következőkben nem várható látványos javulás a munkaerőpiacon, hiszen egy év alatt 2,5 százalékpontot esett vissza a munkanélküliségi ráta.

A foglalkoztatás szempontjából fontos kérdés, hogy szeretné-e még tovább fokozni a kormány a közfoglalkoztatást, illetve hogy mennyire tartósan fog élénkülni a gazdaság a következő időszakban, lesz-e esetleg negatív korrekció az egyszeri hatások elmúlása után a munkaerőpiacon.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank makroelemzője kiemelte, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája 20 százalék alá, 19,4 százalékra csökkent, ami az Európai Unión belül jónak számít. A nyári szezon tovább javít a munkaerő-piaci adatokon, de a télen indult közmunkaprogramok lezárása után a felfutás nem lesz annyira kiugró, mint a korábbi években - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.