BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bíróság mondta ki: Magyarország embertelenül bánik a menekültekkel

Egy német bíróság megtiltotta, hogy egy Németországban lévő iráni menekültet visszaküldjenek Magyarországra, mert itt embertelenül, megalázó módon bánnának vele - idézi az index a Juraforum.de-t.

Az iráni férfi tavaly Magyarországon keresztül érkezett Németországba - idézi az indexs a német portált. Ott az uniós szabályoknak megfelelően elrendelték a kitelepítését abba az országba, ahol először belépett az EU területére, azaz Magyarországra. A férfi ezt támadta meg azért, mert szerinte Magyarországon embertelenül bánnának vele, ezért kérte, hogy hadd maradhasson Németországban. A férfi korábban volt már menekültügyi őrizetben Magyarországon.

A stuttgarti közigazgatási bíróság igazat adott neki, a testület szerint Magyarországon „rendszerszintű hiányosságok” vannak a menekültügyben. A bíróság szerint Magyarországon nem tartják be az EU menekültekre vonatkozó minimumkövetelményeit, és a menekültügyi őrizetet túlságosan széles körben alkalmazzák, anélkül hogy az egyéni körülményeket megvizsgálnák.

Két héttel ezelőtt a strasbourgi emberi jogi bíróság egy hasonló ügyben azt mondta, hogy noha vannak problémák a magyar menekültügyi rendszerrel, ezek nem olyan súlyosak, hogy egy menekültet ne lehessen visszaküldeni az országba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.