BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így robbant fel a maláj utasszállító - videó

Újabb felvétel került elő, melyen vélhetően a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép felrobbanása látható. A felvétel azt a pillanatot mutatja, amikor az MH17 jelű maláj utasszállító gép a földbe csapódott. A gépet valószínűleg lelőtték.

Az Ukrajna fölött lelőtt maláj gép roncsait ma a donyecki szeparatisták vizsgálják. Ők azt közölték: megtalálták a fekete dobozt, de Moszkvának adnák oda.

Az üzengetés eközben megindult a politikusok közt is. A Reuters már arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, nem történt volna meg a katasztrófa, ha az ukrán kormány nem harcol a szeparatisták ellen. Az oroszok felelősségét a nem ukrán politikusok csak óvatosan emlegetik, elsőként az ausztrál miniszterelnök mondta azt: egyre több a bizonyíték, hogy Moszkva állhat a tragédia mögött.

Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes azt nyilatkozta, a tízezer méteres magasságban repülő gépet egy Buk föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le. Az elmúlt hetekben több gépet lőttek le az ukrán kormányerőkkel harcoló oroszbarát szeparatisták. Nyilvánosságra került egy olyan felvétel is, ahol arról beszélnek a  szeparatisták, hogy lelőttek AN-26-os ukrán szállítógépet. Sőt, egy hangfelvétel azt is bizonyítaná, hogy később jöttek rá: polgári gépről volt szó. Igaz, egyelőre egyik felvétel hitelessége sem bizonyított. Ami viszont biztosan hiteles: Igor Sztrelkov, a szeparatisták egyik vezetője a VKontaktén (ez gyakorlatilag az orosz Facebook) azzal dicsekedett, hogy lelőttek egy AN-26-ost. Kijev szerint abban az időben ilyen gép nem szállt fel a légtérbe, valószínűleg összetéveszthették a maláj utasszállítóval. Sztrelkov azóta eltávolította a posztját.

Folyamatosan zajlik az áldozatok azonosítása is. A legtöbben, 154-es hollandok. 45 maláj, 27 ausztrál és 12 indonéz volt a gépen, de brit, német, belga, fülöp-szigeteki és kanadai is van a már azonosított áldozatok közt. 41 áldozat személyazonosságát még nem sikerült beazonosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.