BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs még vége az atomvitának Iránnal

Nincs még megyegyezés Irán és a hat nagyhatalom között Bécsben az atomprogramról. A tárgyalások már csak 11 napig tartanak, de nincs előrehaladás a főbb kérdésekben. A legtöbben úgy vélik: a július 20-i határidő előtt egy-két nappal jöhet az igazi áttörés. 

Az iszlám köztársaság nagykövete úgy véli, még a határidő elött létrejöhet egy közös megegyezés, mivel szavai szerint Irán bármikor szívesen bizonyítja a tárgyaló feleknek, hogy szándékai az atomprogrammal békések. A diplomáciai nagykövet hozzátette azt is, hogy az Iránt sújtó szankciók igazságtalanok és hogy minden joguk megvan egy békés atomprogram kialakitására.

A tárgyalások során szemléletbeli eltérések alakultak ki a nagyhatalmak között és egyelőre egy főbb kérdésben sem sikerült megegyezni a tárgyaló feleknek ami megnehezíti az előrehaladást - jelentette be a francia külügyminiszter. Eddig csak úgy sikerült eredményt elérni, ha a hat nagyhatalom összetartott, most azonban konfliktus alakult ki Oroszország és egy másik, meg nem nevezett nagyhatalom között, ami lelassította a tárgyalásokat. Diplomaták szerint Oroszország és Kína mindig is szorosabb kereskedelmi kapcsolatot ápolt Iránnal és a többi nagyhatalommal szemben úgy vélik a túl szigorú szankciók kontraproduktívak lehetnek.

A hat nagyhatalom és Irán közötti tárgyalások során felmerült az urándúsítás, a centrifugák száma, az Arak reaktor, a nemzetközi ellenőrzés módja, illetve a szankciók módosítása. Elemzők szerint Franciország a legszigorúbb a tárgyalások során, az Egyesült Államok tárgyalói pedig, akik leginkább tartanak az atombomba-készítés veszélyétől kicsit lejjebb adták az igényeiket.

Ezzel egy időben a bécsi tárgyalások mellett Irán és az Egyesült Államok az iraki krízissel kapcsolatban is kisebb megbeszéléseket folytat. A volt iráni elnök szerint a két ország célja és problémái közösek, így nincs akadálya annak, hogy Irak további megsegítésében is egy oldalon álljanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.