BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul bánik-e Magyarország a menekültekkel?

Kivételesnek tekinthető a stuttgarti bíróság döntése, amely megtiltotta, hogy egy Németországban lévő iráni menekültet visszaküldjenek Magyarországra - közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) az MTI megkeresésére.

Az index.hu beszámolója szerint a stuttgarti közigazgatási bíróság megtiltotta, hogy egy Németországban lévő iráni menekültet visszaküldjenek Magyarországra. A hírportál azt írta, hogy a németországi bíróság szerint "rendszerszintű hiányosságok" vannak a magyar menekültügyben, Magyarország nem tartja be az EU menekültekre vonatkozó minimumkövetelményeit és túl széles körben alkalmazzák a menekültügyi őrizetet.

Az MTI megkeresésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azt közölte, a német bíróság döntése kivételesnek tekinthető, ugyanis az úgynevezett dublini eljárás keretében ebben a félévben - megegyezően az elmúlt évi adatokkal - az európai uniós tagállamok közül a legtöbb megkeresést éppen a német hatóságok küldték Magyarország számára. Ebben az évben eddig Németországból 84 embert küldtek vissza.

A BÁH jelezte: a konkrét ügyben a stuttgarti bíróság döntését részleteiben nem ismeri. Általános jelleggel azonban közölték: a menedékjogi szabályozás összhangban a vonatkozó, jogharmonizációs kötelezettség alá eső európai uniós normával 2013. július 1-jétől teszi lehetővé menedékkérők őrizetét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.