BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eldőlt: foci-Eb-t rendezhet Budapest is

Soha ekkora esélye nem volt Magyarországnak arra, hogy foci-Eb-t rendezzünk - és a lehetőség valóra is vált, 2020-ban négy meccs a Puskás Stadionban lesz. Igaz, Európa-bajnokságnak sem volt még soha ekkora esélye arra, hogy a csoportmeccsei alatt teljesen komolytalan legyen. De arra sem, hogy Európa legjobb bulija – és egyik legnagyobb üzlete – váljon belőle.

London rendezi a 2020-as Európa-bajnokság döntőjét - derült ki.

Ahogy várható volt, München visszalépett London javára, cserébe az angolok támogathatják Németország 2024-es rendezési terveit.

Negyeddöntőt és három csoportmeccset rendezhet Müchen, Róma, Baku és Szentpétervár.

Nyolcaddöntőket és három-három csoportmeccset rendezhet Budapest mellett Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Dublin, Bilbao, Brüsszel és Glasgow.

A rendezési lehetőséghez az is kellett, hogy az UEFA minden eddiginél többeket megmozgatóvá akarja tenni az Eb-t. A 2016-os Európa-bajnokságra, amelynek a selejtezői nemrég kezdődtek el, az eddigi 16 helyett már 24 csapat juthat ki, vagyis a selejtezőn induló 53 ország majdnem fele ott lesz. A román média ezt fogalmazta meg úgy, hogy csak az Északi-tenger halászai nem jutnak ki – azt meg mi tehetjük hozzá, hogy a jelen állás szerint Magyarország sem. A „mindenki Eb-je” szellemet csak tovább erősítenék 2020-ban: akkor már a rendezést is szétszórják Európa-szerte. A kibővített részvétel persze sok ellenérzést is kivált: nem lesz-e túl gyenge az Eb első része? Nagy kérdés, hogy hányakat érdekelnének sorozatban az Ukrajna-Izland, vagy épp Románia-Wales szintű meccsek. A tévés bevételek persze összességében nőhetnek, hiszen több meccs lesz, a helyszíni érdeklődést pedig alaposan feldobhatják azzal, hogy egy helyett tizenkét országban lesznek meccsek. Hogy az átlagos színvonal csökkenése miatt nem lesz-e annyival nagyobb az érdektelenség, hogy ezt lehúzza, az még a jövő zenéje.

A 2016-os Eb-re a csoportok első két helyezettje jut ki, valamint a legjobb harmadik, a többi harmadik helyezett pótselejtezőt játszik. Ha a 2014-es vb-selejtezők csoportbeosztásával és eredményeivel számolunk, akkor Magyarország pótselejtezőt játszhatott volna. Ha a 2012-es Eb előtti eredményeket nézzük, akkor még érdekesebb eredményt kapunk: legjobb csoportharmadikként egyenes ágon jutottunk volna ki a 24 csapatos Eb-re. Ehhez szükség volt a svédek itthoni, és a finnek idegenbeli legyőzésére.

Magyarország visszakerülhet a világfutball térképére, ha Eb-rendezési jogot kap – fogalmaztak az optimisták. A pesszimistábbak ehhez hozzáteszik azt is: előbb talán nem ártana legyőzni a világranglistán 95. helyezett Észak-Írországot, de az tény, hogy ha a focistáink nem is, a stadionépítésünk valóban nagyot alkothat egy rendezési joggal. A korábbi magyar pályázatoknál még fontos szempont volt a vidéki létesítmények fejlesztése, most ilyen már nem kerülhet szóba azzal, hogy egyedül Budapest indulhatott. De a Puskás Stadionon így sem spórolnak: két ferencvárosi, két debreceni, és majdnem tizenkét felcsúti stadion is kijönne együtt abból a pénzből, amelyet az új Puskás Stadion és a környező létesítmények felépítésére költene a kormány. 60-80 milliárd forintba fog kerülni a tervezéstől függően az új stadion. További létesítményekkel együtt a költség 80-100 milliárd forint lehet – mondta korábban lapunknak Vígh László, a sportlétesítmények fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Az új, multifunkcionális létesítmény 68 ezer fős lesz, koncertek idején 80 ezer főt is be tudnak fogadni. Mélygarázsokat, valamint a tetejére egy 800 méteres panoráma futópályát is terveznek. 1700 helyiség lesz a stadionban, benne egy 180 szobás szálloda, ezzel a stadion edzőtáborként is funckionálhat. Lesz benne egy konferenciaközpont és egy sportorvosi hátteret biztosító diagnosztikai laboratórium is. A stadion a stadionban koncepció révén az új és a régi lelátók között építenek ki edzőtermeket, irodákat, egyéb létesítményeket. A stadionon belül több, mint húsz sportág kap majd helyet.

A 13 rendező helyszínt 2020-ra 19 pályázó közül választotta ki az UEFA. A jelentkezők csomagokban pályázhattak: lehetett választani, hogy a döntőre és két elődöntőre, vagy három csoportmeccsre és egy nyolcad- vagy negyeddöntőre jelentkeznek. Budapest ez utóbbit választotta, ahogy a legtöbb más jelentkező is – a döntős csomagra csak London és München volt az esélyes, végül a németek vissza is léptek, hogy az angolok az ő 2024-es pályázatukat támogassák majd. A helyszínek odaítélésénél fontos szempont lesz az is, hogy földrajzilag is egyenletes legyen az elosztás, ebből is jól jött ki Budapest

A közép- és kelet-európai régióban nagy volt a verseny. Az előzetes értékelések alapján Szentpétervár és Jeruzsálam ellen a nagy távolság és a kényes politikai helyzet szólhatott, mellettük jó érv viszont az, hogy új, nagy piacokat lehet behozni. Azerbajdzsán gazdagodó állam, a luxusra nem lehetne ott panasz, a focijuk viszont harmatgyenge. Bukarest gyengéjeként a közlekedést említik, és a román gazdaság sem hasít, ellenben nagy piac nyílhat meg, és a román foci nem is rossz. Budapesten a közlekedést és a tervezett stadion magas színvonalát említették erősségként, gyenge pont pedig az lehet, hogy a tervek egyelőre még csak papíron léteznek, a focink pedig olyan, amilyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.