BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: Németország biztonságát is fenyegeti az Iszlám Állam

Németország és Európa biztonságát is veszélyezteti az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet előretörése Irakban, ezért Németországnak fegyverszállításokkal is támogatnia kell a szélsőséges milícia ellen harcoló kurd erőket - hangoztatta a német kancellár hétfőn a Bundestagban.

Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában elmondott beszédében kormánya előző napi döntése mellett érvelt, miszerint Németország 70 millió euró értékben támogatja fegyverrel, lőszerrel és egyéb katonai eszközökkel az iraki Kurdisztán autonóm tartomány hadseregét, felfüggesztve azt a biztonságpolitikai elvet, hogy Németország nem szállít fegyvert háborús övezetbe.

A kormány nem köteles magyarázatot adni a Németország és más államok közti fegyverkereskedelmet szabályozó előírások hatálya alá tartozó ügyletre, de az IÁ előretörése miatt keletkezett rendkívüli helyzetre hivatkozva mégis tájékoztatja a Bundestagot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.