BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tanulmányi szerződést is befolyásolja az új Munka törvénykönyve

A tanulmányi szerződésben a munkáltató vállalja, hogy a munkavállaló által választott képzés alatt támogatást nyújt, a munkavállaló pedig arra kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja és a képzettség megszerzése után a támogatás mértékével arányos időn – de legfeljebb öt éven – keresztül munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg.

A régi Munka Törvénykönyvével ellentétesen a jelenleg hatályban lévő Mt.-ben kizárólag a munkáltató és a vele munkaviszonyban lévő munkavállalóval lehet tanulmányi szerződést kötni. Nincs arra lehetőség, hogy a munkaviszony keletkezése előtt tanulmányi szerződést kössenek a felek, például betanulásra.

Fontos szabály, hogy a munkavállaló jogosult a tanfolyamot, illetve a képzést kiválasztani, és nem a munkáltató. Ez utóbbi támogathatja a képzés teljes költségét, ideértve tandíjat, vizsgadíjat, tankönyvek díját. A felek a tanulmányi szerződésben megállapodhatnak arról is, hogy a munkavállaló milyen eredményeket köteles elérni a vizsgákon. Az eredmények elmaradása szerződésszegésnek minősül.

A régi Mt.-vel ellentétben a munkáltató nem köteles az iskolai rendszerű képzésben résztvevő munkavállalók részére a tanulmányok folytatásához kötelezően kiadandó szabadidőt biztosítani. A felek azonban a szerződésben megállapodhatnak természetesen fizetett, illetve nem fizetett szabadidő biztosításáról.

A korábbi rendelkezésektől eltérően az új Mt. kifejezetten szabályozza a tanulmányi szerződés megszűnésének lehetőségeit. A felek jogosultak a szerződés azonnali hatályú felmondására abban az esetben, ha a körülményeikben olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné, vagy az aránytalan sérelemmel járna. Ilyen, például ha a munkavállaló részéről felmerül egy betegség vagy a munkáltató nem folytatja tovább azon tevékenységét, amelyhez a tanfolyam kapcsolódik. A munkáltató felmondása esetén a támogatás visszakövetelésének nincs helye, míg a munkavállaló felmondása esetén a támogatás részbeni, vagy egészbeni visszakövetelésére van lehetőség.

A tanulmányi szerződésben kötbért is kiköthetnek. Megállapodhatnak, hogy ha a munkavállaló késedelmesen vagy nem megfelelő eredménnyel fejezi be a tanulmányait, úgy bizonyos összegű kötbérre jogosult. Ez a megoldás mindkét félnek kedvezhet, hiszen így a munkáltató nem áll el a szerződéstől és a munkáltató nem köteles a támogatás teljes visszafizetése. A kötbért kizárólag írásban lehet kikötni és akkor is jár, ha a kötelezett szerződésszegéséből kára nem származott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.