BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhetnek a románok és a bolgárok?

Románia és Bulgária felkészült a schengeni övezethez való csatlakozásra – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács nemrég hivatalba lépett új elnöke az erdélyi Krónika szerint. „Én voltam a bolgár és a román csatlakozás legelszántabb támogatója. A helyzet nem egyszerű, tudják, hogy egyes kollégák aggódnak vagy borúlátók, de biztos vagyok abban, hogy sikerül megoldást találnunk” – szögezte le a lengyel politikus Brüsszelben azt követően, hogy Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel és Meglena Kuneva miniszterelnök-helyettessel tárgyalt.

Az Európai Tanács márciusi ülésén döntés születhet a két ország schengeni övezethez való csatlakozásáról - mondta Tusk. Az ügyben illetékes uniós belügyminiszterek a múlt pénteken üléseztek Brüsszelben.

A schengeni belépéshez az szükséges, hogy mind a 28 európai uniós tagállam beleegyezését adja. A két országnak eredetileg 2011-ben kellett volna csatlakoznia, és bár az Európai Bizottság hivatalosan azon az állásponton van, hogy Románia és Bulgária teljesítette a belépés technikai feltételeit, Franciaország, Németország, Finnország és Hollandia többször jelezte: elégedetlenek az igazságügyi reform ütemével és az EU külső határai őrizetének minőségével. Németország és Hollandia többször is közölte: az igazságügy helyzetéről szóló, rendszerint januárban ismertetett jelentésig a kétlépcsős csatlakozásról sem hajlandó tárgyalni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.