BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyászol az orosz ellenzék – és Putyint vádolja

A szombatra virradóra meggyilkolt Borisz Nyemcov ellenzéki vezető halála sokkolta az ellenzékieket és a moszkvaiakat is. Több ezren kezdtek virágokat és mécseseket hordani a gyilkosság helyszínére, több neves liberális nyíltan Vlagyimir Putyint vádolta a gyilkosságra felbujtással, a körülmények ugyanis erősen emlékeztetnek Anna Politkovszkaja 2006-os meggyilkolására.

Gyászmenetet hirdetett meg az orosz ellenzék vasárnapra Moszkvában a hajnalban meggyilkolt Borisz Nyemcov emlékére, amire kivételesen engedélyt is kaptak. A moszkvai hatóság kivételt tett az ellenzéki rendezvénnyel, mivel a hatályos szabályozás szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló akciók lebonyolítására. Korábban a LifeNews orosz kereskedelmi tévé úgy értesült, hogy a jogszabály alapján nem engedélyezhetik a főváros központjában az ellenzéki rendezvényt.

Mindeközben folyamatosan vonulnak az emberek az éjszaka történt gyilkosság helyszínére. A tragédia politikai meggyőződéstől függetlenül mindenkit sokkolt. Neves ellenzékiek és Borisz Nyemcov egykori kormányzati politikustársai is megjelentek a helyszínen. Közöttük Anatolij Csubajsz volt orosz kormányfőhelyettes, Borisz Jelcin néhai orosz államfő hivatalvezetője, jelenleg a Rosznano nevű cég elnöke virágokat vitt a rögtönzött emlékhelyre. A Kremlhez közeli hídon már nagy halom állt össze a virágokból. Csubajsz letérdepelt, úgy rótta le tiszteletét a gyilkosság helyszínén egykori harcostársa emléke előtt.

Féltékenység?

Mint azt korábban megírtuk, az orosz rendfenntartó szervek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékese a kremlhez közeli LifeNews médiavállalat azonos nevű tévéjének elmondta, hogy a nyomozás során nem zárják ki a "hétköznapi konfliktus" lehetőségét sem. Arra utalt, hogy a péntekről szombatra virradó éjjel megölt politikus a gyilkosság időpontjában egy fiatal ukrán nővel sétált a Kreml mellett vezető Bolsoj Zamoszkvoreckij (Nagy Moszkva-folyó) hídon, amikor ismeretlenek egy fehér színű gépkocsiból több lövést adtak le rá. Nyemcov a helyszínen meghalt. A rendőrségi illetékes hozzátette, úgy tudják, hogy a hölgy nemrég Svájcban járt, ahol abortuszon esett át. Nyemcovtól esett teherbe.

A

Kísért a múlt: 2006-ban gyilkolták meg Anna Politkovszkaját

Anna Politkovszkaját, aki Vlagyimir Putyin elnök egyik legkíméletlenebb bírálója volt, 2006. október 7-én - éppen Putyin születésnapján - lőtték agyon moszkvai lakása előtt. A New York-i születésű 48 éves újságíróra hat lövést adtak le. Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus okainak és alakulásának, az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, az erről szóló oknyomozó cikkekkel szerzett magának hírnevet. Az újságírónő meggyilkolásával három csecsen férfit gyanúsítottak, akiket először felmentett a bíróság, majd két évvel később mégis elítélt. A perben kiderült, hogy a gyilkosság előtt nem sokkal az orosz titkosszolgálat, az FSZB kikérte a migrációs szolgálattól Politkovszkaja címét és adatait, az orosz rendőrség pedig megfigyelte az újságírót.

LifeNews híradása szerint Anna Durickaja modellről van szó, aki az egyetlen tanúja a gyilkosságnak. A Kreml-párti tévé részletes beszámolót közölt a megölt orosz ellenzéki vezető magánéletéről is. Az 55 éves Nyemcov többször volt nős és négy gyermeket hagyott maga után. A politikus magánéletét visszafogottabban, de ugyancsak tárgyalta a Rosszija 24 állami hírtelevízió is, amely a nagyszabású oroszországi ellenzéki tüntetések egyik főszervezőjét az egyik összeállításban erőszakos embernek tüntette fel.

Politikai motiváció?

Nyemcov egyik politikustársa, Ilja Jasin ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a meggyilkolt ellenzéki az utóbbi években nem foglalkozott üzlettel, és nem voltak a magánéletéhez kötődő, személyes ellenségei. Egy másik ismerőse azt közölte, hogy minden volt feleségével és mind a négy gyermekével jó viszonyt ápolt. Jasin ugyanakkor arról is beszámolt, hogy Nyemcov, amikor két nappal a gyilkosság előtt találkoztak, elmondta neki, olyan anyagai vannak, amelyek bizonyítják az orosz fegyveres erők közvetlen részvételét az ukrajnai konfliktusban, és a rendszerezésük után azok közzétételére készül – írta a Nol.hu.

Miközben az orosz kormánypárti honlapokon – például a Komszomolszkaja Pravda portálján – olyan értékelések jelentek meg, amelyek szerint a gyilkosság nem szolgálja a jelenlegi orosz hatalom érdekeit és inkább provokáció vagy személyes motiváció állhat a hátterében, ellenzéki körökben nem kételkednek abban, hogy politikai bűncselekmény történt, és utalnak a kormányzat esetleges felelősségére is. A Jabloko párt vezetője, Szergej Mitrohin például azt mondta, hogy a merénylet „kihívás" nemcsak az ellenzéknek, hanem az ország vezetőségének is. Az internetes portálok felidézik azt a bő két héttel ezelőtt, a sobesednik.ru honlapon egy Nyemcovval folytatott személyes beszélgetés alapján megjelent cikket is, amely szerint az ellenzéki vezető idős édesanyja komolyan tartott attól, hogy Putyin meggyilkoltatja a fiát, sőt, magának a politikusnak is voltak ilyen félelmei. Nyemcov azzal indokolta aggodalmát, hogy sohasem titkolta politikai nézeteit, és úgy gondolja, az orosz elnök robbantotta ki az ukrajnai háborút. „Félek, hogy ezért Putyin meg fog öletni” – idézte a politikus egyik utolsó interjújában elhangzottakat a Spiegel Online.

Ügyvédje, Vagyim Prohorov nyíltan úgy vélekedett, hogy politikai gyilkosság történt. „A liberálisok közül senki sem lehet biztonságban az országunkban, azt hiszem, ez most bebizonyosodott" – jelentette ki. Az orosz közösségi portálokon futótűzként terjed a gyilkosság híre és hogy valószínűleg Vlagyimir Putyin áll a merénylet hátterében. A Twitter közösségi oldalakon jelenleg a „#PutinDidIt (Putyin tette)” és a „#Putin-Murderer (Putyin a gyilkos)” hastagek terjednek a leggyorsabban.

Árnyék vetült Putyinra

Habár a legtöbb ellenzéki szerint a gyilkosság hátterében az orosz elnök állt, vannak, akik ezt nem így gondolják. Többek között Garri Kaszparov, orosz sakkvilágbajnok is kételkedik abban, hogy az elnök tudott volna a gyilkosságról, ártatlannak viszont nem lehet nevezni. „Az orosz ellenzékiekkel szemben évek óta tudatos propagandaháború zajlik, amely az állam ellenségeinek, nyugati ügynököknek állítja be a szabadgondolkodókat. Ezt a rágalomhadjáratot pedig Putyin tudtával a Kremlből irányítják. Ebben az ellenséges légkörben csak idő kérdése volt, hogy tragédia történjen” – vélekedett a hatalommal szembeni bátor kiállásáról híres közéleti személyiség. Az orosz elnök valóban élesen fogalmazott az ellenzéki személyiségekkel kapcsolatban, a 2012-es választások utáni beiktatási beszédében olyanoknak festette le őket, akik az orosz államrend megdöntésére törnek, a Krím annektálást követő beszédében pedig egyenesen „nemzetárulóknak” bélyegzett minden ellenzékit. Vlagyimir Putyin tehát még ha nem is ő adott ki parancsot a gyilkosságra, nehezen mossa le magáról Nemcov vérét.

Több sajtóorgánum különlegességként megemlíti, hogy habár a Vörös tér környékét, ahol a gyilkosság történt, több ezernyi térfigyelő kamera tartja szemmel éjjel-nappal, a gyilkosság pillanatában mégsem rögzített egyik sem semmit.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.