BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FIFA-botrány: továbbra is Blatter kezében marad a hatalom

Blatter újrázott

Újabb négy évre Joseph Blatter lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, mivel kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg a választás második fordulója előtt visszalépett a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán. Az első kör eredménytelenül zárult, mivel a 209 tagország küldöttétől egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát, azaz legalább 140 voksot.

A 206 érvényes szavazatból 133 az ötödik ciklusára pályázó svájci sportvezetőt, 73 pedig Ali bin al-Husszeint támogatta. Utóbbi ezt követően az eredmények ismeretében visszalépett az újabb fordulótól, melyben már az egyszerű többség is elég lett volna a sikerhez.

Csányi nem szavazott rá

A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke voksolt, aki nem szavaz Joseph Blatterre a nemzetközi szövetség (FIFA) pénteki tisztújító kongresszusán. Az európai szövetség (UEFA) egyik új vezetőségi tagja a fourfourtwo.hu szaklapnak mondta el Zürichben, hogy a magyar voksra nem számíthat a FIFA jelenlegi vezetője.

Joseph Blatter tegnap délután egyeztetett a konföderációk vezetőivel. A megbeszélésen Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke lemondásra szólította fel a FIFA 79 éves vezetőjét, aki azonban erre nem volt hajlandó. 

Platini szerint a FIFA működését csak úgy lehet megváltoztatni, ha új elnök kerül a szervezet élére. Ő maga ezért egyértelműen Blatter egyetlen kihívóját, a 39 éves Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatja, s azt mondta, az UEFA-tagok döntő többsége - 53-ból 45-46 - szintén rá szavaz majd. Ha ez így is történt, nem volt elég Blatter leváltásához.

Az amerikaiak keze

A FIFA megérezheti, milyen messzire elér az amerikai igazságszolgáltatás keze, s végre valaki elszámoltatja a világ futballszervezetét - foglal állást csütörtöki számában a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása.

A lap megjegyzi, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség döntéshozatali rendszerét tökéletesen a visszaélésekre szabták, semmilyen külső ellenőrzés nincs, a szervezet pedig mindezidáig a büntetlenség légkörében működhetett, átláthatatlan döntéshozatallal. "Nem mehetnek úgy tovább a dolgok, ahogy eddig. Az e heti eseményeknek forradalmat kellene elindítaniuk a világ labdarúgásának irányításában" - írja a lap szerkesztőségi cikkében.

Az önszabályozás kudarca

A Financial Times szerint a FIFA "vastagon megérdemli", hogy kongresszusának előestéjén így megalázzák, mert évtizedeken át működött elszámoltathatatlanul, s állt ellen mindenféle változásnak. A lap úgy véli, hogy Sepp Blatter és a FIFA az egyre több, vesztegetést alátámasztó bizonyíték fényében dönthetett volna a reform mellett, de nem így tettek. "Miután az önszabályozás kudarcot vallott, ünneplendő, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium előásta a csatabárdot" - húzza alá az újság, hozzátéve: Blatternek rég le kellett volna mondania.
Ki kell állítani!

Az újság szerint a szervezetet milliárdokkal finanszírozó szponzoroknak is változást kellene követelniük, kiemelve az Adidast, a Coca-Colát és a Visát. Emellett a lap szerint a nemzeti és nemzetközi tagszervezeteknek, mindenekelőtt az UEFA-nak is a FIFA átalakítását kellene követelnie, s ha ez elmarad, a kilépés lehetőségét is fel kellene vetnie. A lap szerint a FIFA-botrány túl régóta húzódik, s ha a szervezetet nem lehet "valami működővé és átláthatóvá" átalakítani, akkor "ki kell állítani a játékból".

Eddig 9 mostani vagy korábbi FIFA-vezetőt gyanúsították meg csalással, illetve korrupcióval amerikai ügyészek, akik szerint az érintettek 150 millió dollár kenőpénzt tettek zsebre. Blatter nincs köztük. A svájci ügyészség mindeközben a 2018-as oroszországi, illetve 2022-es katari vb odaítélésének kétes ügyeit vizsgálja.

A hatóságok szerint a FIFA kenőpénzt fogadott el a világbajnokságok megrendezési jogaiért, valamint marketing- és műsorszórási engedélyekért is. „Meg voltunk döbbenve, hogy ez mennyi időn át folytatott zavartalanul, az ügy lényegében a FIFA minden tevékenységét érintette” - nyilatkozta egy nyomozó.

Blatter azonban tegnapi kongresszusi beszédében állította: neki semmi köze nincs a korrupciós ügyekhez. Sőt, arra hivatkozva is kérte a szövetségek támogatását, hogy harcolhasson a korruptak ellen.

Blatter ötödször is elnök lett

1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanból diplomát szerzett. 1964-ben a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1968-tól a Longines óragyár PR-felelőse, később 1974-ig PR-igazgatója. A cég képviseletében részt vett a müncheni olimpiai játékokon.

1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát, ezt követően pedig - közfelkiáltással - másodszor is újraválasztották, 2011. június elsején ismét négy évre bizalmat kapott ellenjelölt nélkül, míg 2015. május 29-én Ali bin al-Husszein jordán herceget legyőzve nyerte el a küldöttek bizalmát - immár ötödik elnöki ciklusára.

1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát, ezt követően pedig - közfelkiáltással - másodszor is újraválasztották, 2011. június elsején ismét négy évre bizalmat kapott ellenjelölt nélkül, míg 2015. május 29-én Ali bin al-Husszein jordán herceget legyőzve nyerte el a küldöttek bizalmát - immár ötödik elnöki ciklusára. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.