BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghatározott számú menekültet hajlandó befogadni Szlovénia

Szlovénia hajlandó "meghatározott számú", Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekült befogadására, de kormánya szem előtt fogja tartani az adott országból származó menekültek társadalmi integrációs képességét, és az ország biztonsági szempontjait is - jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök a parlament hétfői ülésén.

A kormányfő hétfőn a parlamentben elmondta: Szlovénia amellett fog kiállni, hogy az EU tagállamai önkéntes alapon fogadjanak menekülteket, de mindenképpen szolidaritást kíván vállalni. „Először fel kell mérnünk a lehetőségeinket, ennek érdekében pedig több minisztériummal is egyeztettem már" - tette hozzá.

Az Európai Bizottság által közzétett javaslatcsomag alapján Szlovéniának 207 menekültről kellene gondoskodnia. A miniszterelnök a tervezet nyilvánosságra hozatala után kifejezte fenntartását az EU kötelező kvótájának bevezetésével kapcsolatban, és elmondta: Szlovénia mindössze 15-20 menekült befogadásra van felkészülve.

Egyik okként, amiért országa tartózkodik a menekültek nagyobb számban történő befogadásától, Cerar a „szűrés” problémáját jelölte meg. Szerinte elengedhetetlen a menekültek biztonsági szempontú vizsgálata a befogadó országok részéről, mert belbiztonsági kockázatot jelenthetnek. A miniszterelnök leszögezte, arról, hogy hány menekültet fogad be Szlovénia, a parlament fog dönteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.