BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama rászólt az örökös afrikai elnökökre

Első alkalommal beszélt az amerikai elnök az Afrikai Unió meghívottjaként: Barack Obama nem is finomkodott az 54 afrikai ország vezetői előtt Addisz Abebában, arról beszélt, hogy senkinek nem volna szabad élete végéig őrizni az elnöki posztot.

"Nem értem, miért akarnak emberek ennyi ideig maradni, különösen amikor rengeteg pénzük van" - mondta Obama. Szerinte ha egy elnök azt mondja, hogy csakis ő képes egyben tartani a nemzetét, az azt mutatja, hogy megbukott az országa építésében.

Arról is beszélt, hogy a demokrácia sokkal többet jelent, mint hogy választásokat tartanak. Az újságírók, az aktivisták és a civil szervezetek nélkül csak névleg lehet demokratikus egy rendszer - figyelmeztetett.

Mint mondta, az afrikai országok gyors gazdasági fejlődése több régi előítéletet változtatott meg. De az igazi gazdasági áttörést az jelentené, ha legyőznék a "korrupció rákját", a most vesztegetésekre elpazarolt pénzt pedig munkahelyteremtésre, az oktatásra és az egyészségügyre lehetne fordítani. A fiatalok munkanélkülisége és a nők elnyomása szintén komoly baj - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.