BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama szerint az iráni atomprogram a leghatékonyabb nukleáris egyezmény

Ha az amerikai kongresszus elvetné az iráni nukleáris programról szóló megállapodást, azzal nemcsak utat nyitna Teherán nukleáris fegyverhez jutása előtt, hanem fel is gyorsítaná azt - hangsúlyozta szerdán Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Mint mondta, ha Irán megpróbálja kijátszani a megállapodást és mégis megpróbál atomfegyvert kifejleszteni, akkor az Egyesült Államok képes ezen rajtakapni, és ezt meg is fogja tenni.

Obama szerint az iszlám köztársaság az alkunak köszönhetően nem tudja katonai program leplezésére felhasználni a békés nukleáris programját. Ha Irán megsérti a megállapodást, a szankciók ellene gyorsan visszaállíthatók.

Obama: ez a leghatékonyabb nukleáris egyezmény

Az iráni nukleáris programról megkötött megállapodás a nukleáris fegyverek elterjedése ellen valaha is tető alá hozott leghatékonyabb szerződés - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán Washingtonban.

Hangsúlyozta, hogy a megállapodás értelmében az Irán atomfegyverhez jutására és az atomfegyver-kutatásra vonatkozó tilalom, egyúttal pedig a nemzetközi ellenőrzés lehetősége végleges.

Szavai szerint sokan azok közül, akik annak idején az iraki háború mellett szónokoltak Amerikában, ma ellenzik az Iránnal való megegyezést. Mint mondta, miközben az Egyesült Államok több mint tíz évvel később is viseli a háború következményeit, az invázió egyetlen és legnagyobb haszonélvezője Irán lett. Az ellenzéki Republikánus Párt politikusai élesen ellenzik a megállapodást és igyekeznek meggátolni annak megvalósítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.