BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét tüntetnek a Keletinél

Újrakezdődött a keddi tüntetés Budapesten a Keleti pályaudvarnál. A migránsok azt sérelmezik, hogy bár hétfőn a magyar hatóságok még engedték felszállni őket a Németországba tartó nemzetközi járatokra, kedd óta feltartóztatják őket.

A Népszabadság tudósítója a helyszínről negyed tizenkettőkor még azt jelentette, hogy bár a tömeg óriási, a hangulat békés. Becslése szerint több ezer migráns gyűlt össze a Keleti pályaudvar környékén, de a légkör akkor még olyannyira oldott volt, hogy az aluljáróban éneklő Krisna-tudatú hívőket is körülállták, tapsoltak nekik és táncoltak.

Fél tizenegy körül aztán ismét sok százan gyűltek össze a főbejáratnál, ahol az elmúlt napokban megszokott jelszavakat skandálták: Németország! Szabadság! Egy színes transzparensen az Afganisztán felirat olvasható, egy másik papírlapon magyarul és angolul: Bevándorló vagyok – írja nol.hu.

A főbejáratot rendőrsorfal állja el, az pályaudvarra az oldalsó bejáratokon lehet bejutni igazoltatás után, de odabent migránsokat nem látni.

Fél egy körül újabb kordont vontak a rendőrök a tér Thököly út felőli részén. Itt a demonstráló menekültek és a rendőrök néznek farkasszemet egymással. A menekültek továbbra is azt skandálják, hogy Németországba akarnak utazni. Az első sorban álló menekült férfiak egymást kezét fogják, a rendőrök egy része pedig szájmaszkot és egészségügyi kesztyűt visel – jelentették.

A nemzetközi sajtó érdeklődése töretlen. Kedden az összes befolyásosabb nemzetközi híroldal kiemelten foglalkozott a keleti pályaudvarnál történtekkel. A Népszabadság jelenleg a helyszínen tartózkodó tudósítója öt – magyar és külföldi – tévés közvetítőkocsit számolt össze.

Valamire készülnek a rendőrök

A nol.hu késő délután azt írja, a rendőrök nagyszabású akcióra készültek, de – valószínűleg a menekültek várható ellenállása és a nemzetközi sajtó fokozott jelenléte miatt – visszavonultak.

A helyszínen terjedő hírek szerint a rendőrök arra készültek, hogy felszámolják a Keletinél kialakult „menekülttábort”: mindenkit igazoltatnak, és azokat, akiknek nincsenek érvényes papírjaik, a pályaudvaron kialakított gyűjtőpontra viszik, majd felteszik egy különvonatra, mely a debreceni befogadó táborba szállítaná őket.

Név nélkül többen is azt nyilatkozták, hogy a 6-ik vágányon úti cél megjelölése nélkül, egy üresen veszteglő vonat a menekültekre vár. Ekkorra a demonstráció hevesebbé vált és a hazai és nemzetközi sajtó még nagyobb számban képviseltette magát. Csak közvetítőkocsiból tíz és legalább kétszer ennyi tévéstáb jelent meg, a rádiósokat, fotóriportereket és az írott sajtó képviselőt viszont számon sem lehet tartani.

Volt egy pillanat – írják –, amikor azt lehetett hinni, hogy a sorfalat álló rendőrök azonnal akcióba lendülnek. Az összekapaszkodó migráns férfiak farkasszemet néztek a készenlétisekkel, akik a sajtósokat is hátrébb tessékelték, ám végül nem történt semmilyen intézkedés.

Jelenleg a rendőrök a menekültek kisebb csoportjait ellenőrzik a Keleti környékén. Némelyeket felraknak a Bicskére induló vonatra, másokat rabszállítóval átvisznek a Nyugatiba, és onnan indítanak útnak. Az átfogó akció még nem indult meg – tudósít a nol.hu.

Vonatra teszik a menekülteket

Este hét órakor helyszínen tartózkodó munkatársunktól azt az információt kaptuk, hogy a menekülteket akaratuk ellenére felteszik egy vonatra. Az MTI is kiadott képeket, melyeken a rendőrök egy Győrbe tartó vonatra kísérik fel a menekülteket.

Kedden a budapesti Keleti pályaudvar kilenc órától nagyjából egy órán át nem indított és nem fogadott vonatokat. A készenléti rendőrök a migránsokat kiterelte az épületből és nem engedte vissza őket, ami óriási felháborodást keltett körükben, ezért érvényes vonatjegyeket lobogtatva és „Németország!”-ot skandálva demonstrációba kezdtek. A vasúti közlekedés a nap során fokozatosan állt helyre, de a menekülteket nem engedték fel a nemzetközi vonatokra.

Nem csak a Keletinél volt tüntetés

A nap folyamán tüntetés volt Kőbánya-Kispest vasútállomáson is. A Kiskunhalasról a debreceni menekülttáborba irányított migránsok egy csoportjából hajnal 5 óra 20 perckor Kőbánya-Kispest vasútállomáson többen közölték, hogy nem hajlandóak átszállni a Debrecen felé tartó vasúti szerelvényre (a csoport kisebb része továbbutazott). A bevándorlók a vasúti sínpár mellett "részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva", azt követelik, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

Cikkünk folyamatosan frissül

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.