BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekültügy: a magyar kormánynak tetszik néhány német javaslat

Magyarország üdvözli, hogy az európai menekültválsággal kapcsolatban megfogalmazott német javaslatok között kettő olyan is van, amelyet a magyar kormány is az első számú teendők közé sorol - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva. Szijjártó Péter Sigmar Gabrielnek arra a négypontos javaslattervére reagált, amelyet a német alkancellár az Európai Unióra háruló bevándorlási nyomás hatékony kezelése érdekében vázolt fel.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország támogatja azt a német felvetést, hogy az unió nyújtson pénzügyi támogatást Törökországnak, valamint a Szíriával határos többi országnak a háborús övezetből menekülők ellátásához, elősegítve ezzel azt, hogy a menekülők a konfliktus lezárulásáig az otthonaikhoz minél közelebb maradhassanak.

A magyar kormány egyetért azzal is, hogy a menekültválság megoldásához elengedhetetlen a szíriai tűzszünet elérése, amely lényeges láncszeme az Európa körüli térség stabilizálásának. Szijjártó Péter szerint ahhoz, hogy a közel-keleti országban dúló polgárháború véget érjen, a világpolitika legnagyobb szereplőinek kell megállapodásra jutniuk, vagyis - mint rámutatott - az Egyesült Államoknak és Oroszországnak a tárgyalásokba történő bevonása nélkül nem tud létrejönni tartós tűzszünet.

A magyar külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra sem ért egyet azzal a német állásponttal, hogy Magyarország területén hot spotokat, azaz uniós menedékkérő-regisztrációs központokat kellene felállítani. Mint mondta, Magyarország nem frontország tekintettel arra, hogy minden olyan illegális bevándorló, aki a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkezik az országba, már áthaladt egy másik uniós tagállamon, jelesül Görögországon.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány visszautasítja azt a megközelítést, miszerint Görögország alkalmatlanságát úgy kellene feloldani, hogy kötelezettségeit Magyarországra hárítják. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a dublini egyezmény értelmében az első belépési pontként szolgáló európai uniós országnak kell regisztrálnia a menekülteket, Athén azonban nem látja el ezt a feladatot.

A magyar külügyminiszter szerint így ennek a helyzetnek a megoldásához Brüsszelnek létre kell hoznia egy olyan közös erőt, amely képes Görögország és ezáltal az Európai Unió külső határainak megvédésére. Mint hangsúlyozta, ez a leghatékonyabb válasz a bevándorlási válságra,     "Magyarország pedig kész arra, hogy egy masszív felajánlást tegyen ebben a tekintetben" - tette hozzá.

Sigmar Gabriel javaslatterve szerint az uniós tagállamoknak 1,5 milliárd eurós támogatást kellene nyújtaniuk Törökországnak és a Szíriával szomszédos országoknak, és ugyanilyen mértékű pénzügyi segítségre lenne szükség az Egyesült Államok és az arab országok részéről is.

A német alkancellár szükségesnek tartja továbbá, hogy a menekültek regisztrálására alakítsanak ki hot spotokat három országban, Olaszországban, Görögországban és Magyarországon, majd a nyilvántartásba vétel után történjen meg a menekültek elosztása. Sigmar Gabriel szerint diplomáciai erőfeszítéseket kell tenni a szíriai tűzszünet elérése érdekében, és a német alkancellár úgy látja, hogy "a megoldás kulcsa" nemcsak Moszkvában és Washingtonban, hanem Teheránban is van.

Sigmar Gabriel ezenkívül fontosnak tartja a menekültválság kezeléséhez azt is, hogy a német szövetségi kormány további pénzügyi segítséget nyújtson a németországi alsóbb igazgatási szinteknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.