BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: nem ülünk szégyenpadon

Nem adják ki a tűzparancsot, és mindenkit ellátnak, aki a befogadó állomásokra érkezik - nyilatkozta a külügyminiszter a Népszabadságnak.

"Szerintem meg nem ülünk szégyenpadon" - ezt nyilatkozta Szijjártó Péter a Népszabadságnak a menekültügy európai kezeléséről. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt: "Minden országnak tennie kell a dolgát, de közös európai megoldásra van szükség. (...) Azonban a közös megoldás rendkívül lassan születik meg, ha megszületik egyáltalán, és nekünk nincs időnk várni. Azt látom a tárgyalásaim során, hogy a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik, ki tudja jobban bírálni a másikat, ki tudja jobban kihasználni a nemzetközi médiakampányt. Közös európai megoldásra van szükség, amiből viszont tagállami kötelezettségek is fakadnak. Egy olyan országnak, mint Magyarország, amelynek külső schengeni határa van, mindenekelőtt azzal kell kivennie a részét a közös megoldásból, hogy a schengeni szabályoknak megfelelően megvédi az Európai Unió külső határát".

Szijjártó Péter úgy látja, hogy "a jelenlegi uniós szabályok semmilyen eszközt nem adnak a tagállamoknak annak eléréséhez, hogy a menekültkérelmet beadók az adott országban is maradjanak".

"Egyfelől jön a kritika, hogy sok bevándorló érkezik Nyugat-Európába hazánkon is keresztül jutva, amikor pedig megépítjük a kerítést, annak érdekében, hogy ez ne lehessen így, akkor meg az európai és a magyar média részéről elképesztő kritikákat kapunk" - fogalmazott a miniszter.

Szijjártó szerint "jelenleg megvan a kapacitásunk arra, hogy ellássunk minden bevándorlót, aki eljön a befogadó állomásokra. Más kérdés, hogy a bevándorlók egy része nem akar oda elmenni, hanem leül a pályaudvar elé és elvárja, hogy odavigyük nekik a vizet, az ételt, meg az orvosi ellátást".

A miniszter úgy véli: a kvótarendszer elhibázott irány. Szerinte nem ezzel kellene foglalkozni, hiszen hatvanezer migráns elosztásáról van szó, miközben Magyarországra 170 ezren jöttek csak idén. Arra a felvetésre, hogy a hírek szerint Jean-Claude Juncker ma javaslatot tesz 160 ezer menekült elosztásáról, amivel Magyarországról 54 ezer embert vállalnának át, a miniszter azt mondta: nem látott ilyen előterjesztést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.