BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EURO-2016: Storck elkerülné a házigazdát

A magyar labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya, Bernd Storck örülne, ha csapata a címvédő Spanyolországgal, a házigazda Franciaországgal, valamint a világbajnok Németországgal sem kerülne azonos csoportba a jövő évi Európa-bajnokság szombati, párizsi sorsolásán.

Az Európa-bajnoki részvételt 44 év után kiharcoló magyar csapat edzője a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) honlapjának adott hosszú interjúban kifejtette: a kijutás nem csak a sportágon belül jelent hatalmas lépést, hanem egész Magyarországot felrázta. "A szkeptikus és negatív emberek körében is nagy volt az eufória. De nem szabad a babérjainkon ülnünk, ez nagy hiba lenne. Az utunk még csak most kezdődik, folytatnunk kell, amit elkezdtünk" - vélekedett Storck.

A júliusi időszakra utalva azt mondta, nem volt célja a szövetségi kapitányi poszt átvétele, és nagyon nehéz dolga volt, mert elődje, Dárdai Pál nagyszerű munkát végzett, ám a továbbiakban már nem irányíthatta a magyar válogatottal és a német Hertha BSC-t párhuzamosan. "Eleinte rendkívül sok előítélettel szembesültem, de Dárdai sokat segített, ez rendkívül fontos volt. A sajtó élesen támadott, nem volt könnyű. A közelmúltban viszont mindez megváltozott, a kijutás után a média nyilvánosan bocsánatot kért. Azt írták, minden pontosan úgy történt, ahogyan jósoltam. Ez nem jelent elégtételt számomra, viszont azt mutatja, hogy a döntéseim nem voltak rosszak - még akkor sem, ha egyik-másik népszerűtlen volt" - magarázta a kapitány.

Az interjúban felidézték, hogy a magyar válogatottnak a selejtezősorozat utolsó fordulójában reális esélye volt legjobb csoport-harmadikként továbbjutni, de ez a lett-kazah és a török-izlandi meccs végeredménye miatt mégsem sikerült. "Már majdnem összejött a legjobb harmadik hely, ezt csak egy nagyon valószínűtlen eset tudta megakadályozni. Egy világ omlott össze bennünk, a fiúk feldúltak voltak. Másnap találkoztunk, és most már úgy érzem, az ilyen események még inkább egységbe kovácsolták a csapatunkat."

A Norvégia elleni pótselejtezős párharc sikeréhez Storck szerint jelentősen hozzájárult az OTP Bank Liga 15. fordulójának elhalasztása, mert így jobban és hosszabb ideig tudott együtt készülni a válogatott. Az első meccsel kapcsolatban Király Gábor nagyszerű kapusteljesítményét, a visszavágó kapcsán pedig a korai vezetőgólt és a szurkolók fantasztikus biztatását emelte ki. Elárulta: bár a drukkerek boldogan ünnepeltek, a válogatott - a két nappal korábbi, párizsi terrortámadások miatt - csendesen örült a nagy sikernek. "Az igazi öröm csak másnap jött, amikor ráébredtünk, mit értünk el valójában. Nem csak a magyar labdarúgás, de az egész ország számára. Felébresztettünk egy alvó óriást!"

A magyar futball hagyományaira utalva a német tréner kifejtette: sokan a jelenlegi válogatott játékosait is Puskás Ferenchez, Bozsik Józsefhez és Kocsis Lajoshoz hasonlítják, pedig az aranykor már régen volt. "Minden sarkon van egy Puskás-szobor. Az edzőtáborban is. Ez szép és jó, az emberek joggal büszkék, de a jövő generációit megtörik, mert túlságosan nagy nyomást helyeznek rájuk. Az a benyomásom, hogy mi most kiléphetünk a régi idők hőseinek hatalmas árnyékából" - magyarázta Storck.

A szombati, párizsi sorsolás előtt a szövetségi kapitány elsősorban büszkeséget érez, amiért csapata "visszatért a világfutball nagy színpadára". Ezen kívül némi feszültség is dolgozik benne, mert izgatottan várja, kikkel sorsolják azonos csoportba a magyarokat. A rendkívül jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező németeket, spanyolokat és franciákat szeretné elkerülni, de ő is tudja, hogy "ez nem kívánságműsor".

Azt már most leszögezte, hogy nem fog túlzónak tűnő célokat meghatározni a magyar válogatott számára. "Élvezni szeretnénk az Európa-bajnokságot, és minél tovább el akarunk jutni. Szeretnénk megmutatni a magyar labdarúgást a nemzetközi színtéren, ahol hosszú-hosszú idő után szerepelhet ismét."

Storck végül arról is beszélt, hogy sokáig anyagi gondok nehezítették a magyar klubcsapatok dolgát, ez a szakmai munkára is rossz hatással volt, és - bár sok tehetséges fiatal futballozik az országban - ezek azt eredményezték, hogy a klubcsapatok rendkívül ritkán jutnak el a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga csoportköréig. "A kivételt a Ferencváros jelenti, ahol Thomas Doll vezetőedző kiváló munkát végez. A klub megújult és professzionálisan működik, az eredmény pedig látható, hiszen a bajnokság egyértelmű esélyesének számítanak" - nyilatkozta a DFB honlapján Bernd Storck. Az Európa-bajnokág csoportsorsolása szombaton 18 órakor kezdődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.