BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a meglepetés! Mégis az MSZP kérhet népszavazást a vasárnapi zárva tartásról

Nyakó István vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét hitelesítette a Kúria.

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét mai ülésén a Kúria.

A kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

A Kúria azt közölte: nem tekinthető elsőként benyújtottnak Erdősi Lászlóné kérdése. Így Nyakó István kérdését tekintették elsőnek, és mivel megfelelt a jogszabályi előírásoknak, hitelesítették.

Nyakó István a döntés után bejelentette: szeretnék összekapcsolni az aláírásgyűjtést a földtörvényről szóló népszavazás, valamint Kész Zoltán állami cégvezetők bérplafonjáról szóló kérdésének aláírásgyűjtésével. Ahhoz, hogy ki lehessen írni a népszavazást, kétszázezer támogatót kell szerezni. A nehézségek ezután jönnek: az új népszavazási szabályok szerint nem elég a megjelentek többségének ugyanúgy szavaznia, az összes választásra jogosult legalább felének el is kell mennie voksolni. Ez pedig mindössze kétszer sikerült eddig - még 1989-ben a négyigenes népszavazásnál, valamint 2008-ban a vizitdíj ellenin.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.